Binnenland
AVROTROS

Hoogleraar Brouwer: 'Grapperhaus legt religie-uitzondering mondkapjesplicht verkeerd uit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Brouwer: 'Grapperhaus legt religie-uitzondering mondkapjesplicht verkeerd uit'

Vanaf 1 december geldt, met behulp van de tijdelijke coronawet, een mondkapjesplicht in ons land. Kerken, moskeeën, synagogen en andere religieuze gebouwen zijn uitgezonderd. Volgens minister Grapperhaus 'omdat dit besloten ruimten zijn'. Fout, zegt hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen). In Stax&Toine legt hij uit hoe het wél zit: "Het is een uitzondering op basis van godsdienst. Het is een politiek besluit, dat niet valt uit te leggen."

Video niet beschikbaar

Brouwer is in beginsel positief over de komst van de coronawet: "Deze nieuwe wet zorgt ervoor dat er niks meer mogelijk is achter de voordeur. De burger is er wat dat betreft op vooruit gegaan. Het aantal gasten thuis zijn dus echt alleen adviezen."

Kerk is publieke plek

Er zijn buiten woningen juridisch gezien drie verschillende plekken, legt Brouwer uit. Zo zijn er openbare (een straat of plein), publieke (voetbalstadion of café, waar een ticket/handeling voor nodig is) en besloten plaatsen (een kantoor, het clubhuis van de hockeyclub). "Ook kerken vallen in de categorie van publieke plaatsen. Waar ook het stadion of café onder valt", voegt de hoogleraar toe.

Grapperhaus zit dus fout met zijn uitleg dat kerken besloten plekken zouden zijn, meent Brouwer: "De minister had moeten zeggen: kerken vallen onder publieke plaatsen, maar wij hebben gemeend een uitzondering te moeten maken voor kerken. Al eeuwenlang worden kerken met fluwelen handschoen aangepakt. Maar in beginsel zit er geen verschil tussen theater en een kerk."

Vrijheid van godsdienst

Eerder was er bij premier Rutte nog wat verwarring over de uitzondering voor religieuze instellingen. In Met Het Oog op Morgen zei de VVD-leider, enigszins verrast: "Dat heeft met vrijheid van godsdienst te maken. Ik heb geen idee, ik verzin het ter plekke!"

Daarmee blijkt Rutte wél gelijk te hebben. Maar, zegt Brouwers, hij laat daarmee weg dat er een inbreuk gemaakt had kunnen worden op vrijheden. Dat is ook gebeurd met theaters of cafés, waar onder meer de vrijheid van vereniging mee wordt ingeperkt. "Het is een politiek besluit geweest om de vrijheid van godsdienst niet in te perken. Er ligt geen enkel systeem of grondwettelijke bepaling aan ten grondslag, we hadden dat gewoon kunnen doen."

Update:
Brouwer laat schriftelijk weten aan Stax&Toine nog een andere reden te zien waarom de mondkapjesplicht wél in kerken en andere religieuze instellingen doorgevoerd zou kunnen worden. "Artikel 58 van de tijdelijke coronawet geeft een bevoegdheid om ook op besloten plaatsen een mondkapjesplicht in te stellen. Slechts woningen worden hiervan uitgezonderd."

Jan Brouwer over de mondkapjesplicht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie