Binnenland
NOS

Gasprijs sinds 1 juni bijna verdubbeld

foto: Kwon Junhofoto: Kwon Junho
  1. Nieuwschevron right
  2. Gasprijs sinds 1 juni bijna verdubbeld

De gasprijzen stijgen weer. Ook de prijzen voor meerjarige energiecontracten worden duurder. Hans van Cleef, energie-expert bij adviesbureau Publieke Zaken, vertelt of je nu het beste wel of niet een vast energiecontract kan afsluiten.

Gasprijzen binnen twee weken verdubbeld, contracten duurder

Noorwegen, China en Rusland

Met een inkoopprijs van 23 euro per megawattuur (MWh) op 1 juni leek de gascrisis voorbij, maar nu blijkt hoe onvoorspelbaar de gasprijzen zijn. De prijs van gas sloot gisteren op ruim 40 euro per MWh en naderde eerder op de dag zelfs even de 50 euro per MWh. "Hier worden verschillende redenen voor aangehaald", zegt van Cleef. "Bijvoorbeeld een onderhoud aan de gasvelden in Noorwegen die langer duren dan gepland. Maar ook de onzekerheid van de vraag naar gas vanuit China. Dat is toch echt een belangrijke factor die de prijzen omhoog drijft."

Verder is Nederland in grote mate afhankelijk geworden van vloeibaar gas (lng). "We weten dat we dit jaar veel minder gas krijgen uit Rusland. De Europese commissie is ook bezig met sancties opleggen tegen lng uit Rusland. Dat zijn allemaal factoren die meehelpen om de prijs omhoog te drukken", aldus van Cleef.

Energiecontracten

Volgens van Cleef is het niet te voorspellen of we weer diezelfde recordhoogtes gaan zien als vorig jaar. Toen lag het bedrag op ongeveer 300 euro per MWh. "Als je puur naar die argumenten kijkt die ik net noemde, dan moet je weten: die kennen we al een tijdje. Het lijkt toch ook wel alsof het een beetje speculatief gedreven is. Ook is het lastig te zeggen of het slim is om een vast of eenjarig energiecontract af te sluiten. Dat ligt ook aan je inkomen, of je het kan veroorloven een risico te lopen", eindigt van Cleef.

item gas

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie