Binnenland

Rot op met je religie: Een jood, een moslim, christenen en atheïsten in één huis

foto: Foto: EOfoto: Foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Rot op met je religie: Een jood, een moslim, christenen en atheïsten in één huis

[VPRO] Vanavond begint de nieuwe Rot op-serie van de EO. Na Rot op naar je eigen land en Rot op met je milieu is er nu Rot op met je religie. Net als in de vorige series worden zes uitgesproken persoonlijkheden met hun eigen meningen en met elkaar geconfronteerd. Deze keer zijn het mensen met verschillende geloofsovertuigingen.

“Die mensen worden bij elkaar gezet, en in de trailer zie je al dat ze botsen op alle mogelijke thema’s en manieren”, zei theoloog Alain Verheij vanochtend in het NPO Radio 1-programma De Ochtend. “Dat wordt natuurlijk ook een beetje op de spits gedreven door de regie.”

Een stuk vlees

In de twee weken die de deelnemers samen doorbrengen komen allerlei onderwerpen ter sprake die al gauw tot een discussie leiden. Ze gaan bijvoorbeeld samen naar een supermarkt, waar een veganist, een jood en een moslim gedrieën bij een slager komen te staan. Eén stuk vlees, drie verschillende meningen. Er wordt in de serie over veel onderwerpen gediscussieerd, en soms – bijvoorbeeld wanneer besnijdenis of slachtingsrituelen ter sprake komen – lopen de emoties hoog op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stressen

Het huis in Rot op met je religie is te zien als een microkosmos van de wereld waarin we nu leven, en de spanningen die tussen de deelnemers bestaan zijn op globaal niveau natuurlijk ook voelbaar. Die spanningen worden religiestress genoemd. De EO liet voor Rot op met je religie onderzoeksbureau Motivaction onderzoek doen naar de mate van religiestress in Nederland.

Het bleek dat de helft van de ondervraagden geen fan is van het openbaar uitdragen van geloof. Maar Alain Verheij heeft niet zo veel vertrouwen in de resultaten: “Ik denk dat mensen niet zo goed weten wat ze zeggen. Want een heel groot deel, volgens mij 98%, is voor een absolute vrijheid van meningsuiting, en daar valt het openbaar uitdragen van je religie natuurlijk ook onder.”

Verheij: “Ik weet niet hoe goed Motivaction dat gemeten heeft maar als zij zeggen dat 60% vindt dat religie geen invloed mag hebben op politiek, en dat de helft van de mensen vindt dat religie achter de voordeur moet blijven, dat klinkt wel heel alarmerend want volgens mij zijn Nederlanders hartstikke relaxed. Nederland is eigenlijk een heel mooi, divers en tolerant land.”

In De Ochtend besprak Verheij ook de resultaten van een ander onderzoek, namelijk een van stichting Open Doors die een ranglijst maakte van de vijftig landen in de wereld waar christenen het minst veilig zijn. Nederland is gelukkig mooi, divers en tolerant genoeg om niet op te lijst te zijn terechtgekomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Band van vriendschap

Of de religiestress in de samenleving na de uitzending van Rot op met je religie afneemt, of dat de nadruk op de verschillen juist groter wordt, dat moet nog blijken. Maar we mogen – met het onderzoek van Open Doors in ons achterhoofd – blij zijn met het feit dat gesprekken als deze in Nederland op tv uitgezonden kunnen worden. Ook de deelnemers waren tevreden over hun betrokkenheid bij het EO-programma. Er is niemand bekeerd of van zijn of haar geloof gevallen, maar ze hebben elkaar wel beter leren begrijpen.

“Ik denk dat we zeker wel een band van vriendschap hebben na dit programma”, zei imam Safeer afgelopen week in het NTR-praatprogramma De Nieuwe Maan. Atheïst Bryan beaamde dit. Kijk, en dat na slechts twee weken samenzijn en praten. Als we hier een voorbeeld aan nemen en morgen met z’n allen beginnen, dan hebben we voor februari nog wereldvrede.

De eerste aflevering van Rot op met je religie wordt vanavond om 21.10 uur uitgezonden op NPO2

Bekijk hier het fragment uit De Ochtend met Alain Verheij:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie