Binnenland
NOS

Milieuorganisatie wil renovatie Binnenhof stilleggen wegens stikstof

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Milieuorganisatie wil renovatie Binnenhof stilleggen wegens stikstof

De verbouwing van het Binnenhof moet zo snel mogelijk worden stilgelegd, omdat het geen stikstofvergunning heeft, zegt Mobilisation for the Environment. Er is een handhavingsverzoek ingediend bij de provincie Zuid-Holland. Sarah Bürmann volgt het stikstofdossier voor de NOS en vertelt erover in het Radio 1 Journaal.

Milieugroepering wil renovatie Binnenhof stil leggen om stikstof

Vergunning

Bürmann vertelt. "Het lijkt heel gek. Maar het is eigenlijk heel logisch. Het handhavingsverzoek volgt op een uitspraak van de Raad van State van 2 weken geleden. Die besliste toen dat bouwprojecten ook een stikstofvergunning moeten hebben en daar niet langer van zijn uitgezonderd door de zogenoemde bouwvrijstelling." Volgens de hoogste bestuursrechter is de vrijstelling in strijd met Europese natuurbeschermingsregels.

Natuur

"Veel stikstofberekeningen zijn achterhaald, dus die moeten opnieuw gedaan worden. Dus er zijn nog veel vraagtekens. Maar er is een vergunning nodig en het betekent dat het nu illegaal gebeurt", legt Bürmann uit. Bij de verbouwing komt relatief weinig stikstof vrij en van die stikstof komt dus ook heel weinig in gevoelige natuurgebieden terecht. Maar op slechts 3 kilometer afstand van het Binnenhof ligt het beschermd natuurgebied Meijendel en Berkheide in de duinen. Daar komt al meer stikstof neer dan de natuur aankan en daardoor kan een rechter oordelen dat ieder klein beetje extra neerslag te veel is.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie