Binnenland
AVROTROS

D66-Kamerlid Jan Paternotte: 'We moeten voorop lopen in schone luchtvaart'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-Kamerlid Jan Paternotte: 'We moeten voorop lopen in schone luchtvaart'

Er moet een verbod komen op de meest vervuilende vliegtuigen. Dat stelt Jan Paternotte, Tweede Kamerlid van coalitiepartij D66, in Radio EenVandaag. Hij vindt dat Nederland koploper moet worden in de groene luchtvaart. "De toekomst van luchtvaart zal schoner zijn, of zal niet zijn. Zo simpel is het", aldus het Tweede Kamerlid.

Politiek Vandaag: Jan Paternotte (D66) over de luchtvaart

Volgens de D66-er is het vanwege allerlei internationale verdragen niet mogelijk om alle vervuilende vliegtuigen van Schiphol te weren. "Maar wat wél kan, is het weren van sommige vliegtuigen die zich vooral richten op vrachtverkeer, namelijk de kerosineslurpende ‘Hoofdstuk 3-vliegtuigen’, die 30 of 40 jaar geleden gemaakt zijn", aldus Paternotte. "Als vrachtvliegers willen blijven vliegen vanaf Schiphol, dan moet dat met schonere en stillere toestellen. Het liefst al snel, vanaf medio 2019."

Nederland als groene koploper

Nederlanders accepteren volgens Paternotte steeds minder dat luchtvaart het buitenbeentje is dat niet mee hoeft te werken aan klimaatdoelen. De luchtvaart helemaal aan banden leggen heeft volgens de liberaal echter geen zin. "De helft van de passagiers op Schiphol is overstapper. Die zullen blijven vliegen, alleen dan vanaf een ander vliegveld. Daar heeft het klimaat niets aan."

Daarom heeft D66 de ambitie dat Nederland de groene koploper van de luchtvaart wordt. "Als wij stoppen met vliegen en de rest van de wereld vliegt door, dan hebben wij nog steeds hetzelfde klimaatprobleem. Dan kunnen we hier maar beter in voorop lopen", aldus Paternotte.

Revolte in de luchtvaartwereld

Paternotte stelt verder dat elektrisch vliegen de potentie heeft voor een ‘revolte' te zorgen in de luchtvaartwereld. Elektrisch vliegen moet volgens hem dan ook een flinke boost krijgen: "We willen de meest vervuilende vliegtuigen verbieden op Schiphol. We gaan de meer vervuilende vliegtuigen meer laten betalen, en de elektrische vliegtuigen geven we gratis toegang tot Schiphol. Die drietrapsraket lijkt mij een hele mooie om mee te beginnen", zegt de luchtvaartwoordvoerder van D66.

De voorstellen van Paternotte worden in het najaar behandeld in de Tweede Kamer.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie