Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Tourcafé en waterschappen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Tourcafé en waterschappen

De renners in de Tour de France hebben vandaag ook weer een aantal stevige klimperiodes op het programma staan. Je hoort de gehele etappe live vanuit ons eigen NPO Radio 1 Tourcafé! Maar natuurlijk hoor je nog veel meer vandaag op NPO Radio 1.

OVT

Deze week tipt onze vakantieman het oerbos in Polen als reisbestemming. De Pools-Nederlandse Dore van Duivenboden, historica en journalist, kwam er zelf voor het eerst toen ze de serie Moja Polska maakte voor de VPRO. Ze vertelt erover in OVT.

En de waterschappen. Die staan voor bioplastic uit mensenpoep en hypermoderne dijken, maar ook voor de aloude muskusrattenvanger en peilbeheerders die al honderden jaar de waterhoogte regelen op ons vlakke land. De waterschappen zijn ouder dan provincies, gemeentes en landbestuur, komen uit de middeleeuwen toen er nog nauwelijks overheid was. Op 20 maart konden we er weer op stemmen. Maar veel te kiezen was er niet. Een stem voor de waterschappen is vooral van ritueel belang, want Nederland is een lekke badkuip en zonder het werk van deze watermeesters is leven hier niet mogelijk.

Perstribune

Marc Dik is creative director van Skyhigh TV, de televisieproducent achter succesprogramma's als De Slimste Mens, Over Mijn Lijk en Het Familiediner. Skyhigh werd eind vorige eeuw opgericht door vier collega's van de EO, onder wie Dik. Vorig jaar werd het bedrijf overgenomen door de buitenlandse mediareus Lagerdère Studios.

Erik Dekker is een van de beste wielrenners van zijn generatie. Hij won vier etappes in de Tour de France, een olympische medaille, werd meerdere keren Nederlands kampioen en won de Amstel Gold Race. Van 2007 tot 2015 was hij ploegleider bij Rabobank, de voorloper van Jumbo Visma. Nog altijd is Dekker actief; vorig jaar werd hij Nederlands kampioen veldrijden bij de veertigplussers. Beide zijn te gast in De Perstribune.

Etappe 15 in de Tour

Vandaag alweer de vijftiende etappe in de Ronde van Frankrijk. Het wordt weer stevig klimmen vandaag. De renners beklimmen de Col de Montségur 6,8 kilometer lang tegen een gemiddelde stijging van 6 procent. Daarna volgt een vlakke periode waarna het peleton in de richting gaat van de Port de Lers met een stijgingspercentage van ongeveer 7 procent. De laatste klim van deze etappe zal zijn op de Mur de Péguère. Nadat de eerste drie renners op de top 8, 5 en 2 bonificatieseconden pakken, is het daarna ruim 15 kilometer afdalen naar Foix.

Wil jij de Tour live meemaken in ons eigen Tourcafé? Kom dan langs in Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatoren Robbert Meeder en Gert van 't Hof houden je de hele dag op de hoogte van de koers, maar je kan ook zelf de laatste paar kilometers virtueel fietsen! Geniet van een hapje en een drankje en kom gezellig langs in het NPO Radio 1 Tourcafé!

Ster advertentie
Ster advertentie