Binnenland

Noodtoestand Turkije opnieuw verlengd

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodtoestand Turkije opnieuw verlengd

[NOS] Het Turkse parlement heeft ingestemd met een nieuwe verlenging van de noodtoestand. Vanaf 19 januari is die nog eens drie maanden van kracht, berichten staatsmedia.

De noodtoestand werd uitgeroepen na de mislukte coup van 15 juli en in oktober verlengd. Door de noodtoestand kan de regering nieuwe wetten invoeren zonder het parlement te raadplegen. Ook hebben verdachten minder rechten.

Arrestaties

Sinds de couppoging van afgelopen zomer zijn in Turkije meer dan 40.000 mensen opgepakt. Het gaat overwegend om Turken die banden zouden hebben met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de poging tot staatsgreep. Gülen, die betrokkenheid ontkent, woont in ballingschap in de Verenigde Staten.

Behalve de arrestaties zijn ook meer dan 100.000 mensen op non-actief gezet, onder wie militairen, politieagenten, leraren, rechters en journalisten.

Reeks van aanslagen

De verlenging van de noodtoestand volgt twee dagen na de aanslag in Istanbul op een nachtclub, waarbij een schutter 39 mensen doodschoot. De aanslag is opgeëist door de islamitische terreurgroep IS. Het was de laatste in een reeks van aanslagen waar Turkije de afgelopen tijd mee te maken heeft, sommige uitgevoerd door Koerdische militanten, andere door islamitische extremisten.

Ster advertentie
Ster advertentie