Naar homepage
Binnenland

Spinnenangst? Deze app helpt je ervan af!
BNNVARA

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Spinnenangst? Deze app helpt je ervan af!

Levensgevaarlijke spinnen zul je niet vinden in Nederland, toch zijn er veel mensen die opschrikken als ze een achtpotige vriend langs zien lopen. Ben je nou benieuwd welke soort het is, dan kun je gebruik maken van een nieuwe app. Zal de angst voor spinnen hierdoor minder worden? Bioloog Matyas Bittenbinder denkt van wel, zegt hij in De Nieuws BV.

Arachnofobie zal in de eerste instantie niet erg tot de verbeelding spreken. Vertaal je het naar de in de volksmond gebruikte term spinnenfobie, dan zal mening persoon al griezelen bij het woord. Voor deze mensen is er sinds kort licht aan de horizon, want Australische wetenschappers hebben een app ontwikkeld waarbij je direct ziet met welke soort spin je te maken hebt en of deze spin gevaarlijk is of niet.

Volgens bioloog Matyas Bittenbinder zou zo'n app best wel eens kunnen werken tegen een spinnenfobie. De eerste stap is volgens de bioloog namelijk, bewustwording. Het moment waarop je jezelf realiseert dat een spin niet gevaarlijk is, dat is het moment waarop de angst onder ogen kunt gaan zien.

Giftige spinnen

Vaak wordt gezegd dat spinnen niet giftig zijn, maar dat is niet helemaal waar. Eigenlijk zijn alle spinnen giftig, maar niet gevaarlijk. Er bestaan wereldwijd meer dan 45.000 soorten spinnen, waarvan ongeveer 650 soorten in Nederland. Maar wees gerust: deze spinnen hebben geen krachtig gif. Daarnaast zijn de gifkaken niet groot genoeg om door de huid te boren en dus het gif te injecteren.

Tijdens de lockdown is de tuinier in ons massaal naar boven gekomen. Daar profiteren wij niet alleen zelf van, de spinnen zijn hier ook erg blij mee. Doordat we meer bloeiende planten op ons dakterras of in de tuin hebben gezet, komen er meer vliegende insecten zoals bijen en vlinders in de tuin. Dat zijn prooidieren voor de spinnen, dus dat is voordelig voor de spin. "Een gemiddelde tuin bevat veertig tot vijftig verschillende soorten spinnen", aldus Bittenbinder.

Spin in huis? Graag!

Er zijn meerdere reden waarom de spin belangrijk is voor de mens. De belangrijkste voor ons is het feit dat spinnen ongediertebestrijders zijn. Een spin in de hoek van de kamer eet een mug op. Als de spin niet meer zou bestaan, zou er volgens Bittenbinder een ecologische ramp ontstaan.

"Die 45.000 verschillende spinnen leven verspreid over de hele wereld in verschilde soorten ecosystemen. Iedere spin heeft een eigen rol in het ecosysteem. Dat betekent dat er een ecologische ramp zou ontstaan als de spin zou wegvallen, want het evenwicht zou worden verstoord", vertelt bioloog Matyas Bittenbinder.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie