Binnenland

Het valt niet te voorspellen maar 2018 wordt een geweldig jaar

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Het valt niet te voorspellen maar 2018 wordt een geweldig jaar

Er is niks meer aan te doen. Het jaar 2017 is voorbij. Achteromkijken is leuk voor de jaaroverzichten, maar er is veel wat we beter kunnen vergeten. De meeste voorspellingen zijn niet uitgekomen, en dat wat redelijkerwijs had kunnen voorkomen, is nagelaten.

Ook nu weer zijn er die het wagen in de glazen bol te kijken en denken te weten wat ons in 2018 te wachten staat.

Ik waag mij er niet aan.

Agendajournalistiek

In principe houd ik elk jaar het meest rekening met het onverwachte. Het prettige is dat wat plots gebeurt, niet valt te plannen. Agendajournalistiek is de dood voor het vak en dat waar niemand op had gerekend is bovendien gunstiger voor het onder druk staande verdienmodel in ons métier.

Naast voorspoed en geluk wens ik iedereen juist daarom ook het plotse toe in het nieuwe jaar.

Ik wil en kan dus niet vooruitlopen op dat wat komt, maar een enkele voor de hand liggende voorspelling durf ik gezien de aard van mijn professie toch wel aan.

Brexit

Brexit komt ons in de loop van het jaar nog meer de neus uit. Iedereen weet dat de Britten gewoon half inwonend blijven. Wat de meeste aandacht van de politiek vergt is hoe we de burger moeten uitleggen dat Brexit Brexit is, ook al is het niet Brexit zoals ooit bedoeld.

Twijfel blijft er over de toekomst van de Britse premier, al kan zij iedereen het meest verrassen door gewoon te blijven zitten.

Premier Rutte

De houdbaarheidsvraag met betrekking tot premier Rutte gaat in 2018 meer gesteld worden. Niet omdat er nu al reden is te denken dat hij vertrekt. Maar na acht jaar premierschap komt zo’n vraag vanzelf op. In de slipstream van deze berichtgeving komt dan ook de opvolgingskwestie aan de orde.

Zeker gaan we de eerste haarscheurtjes in de coalitie melden. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen kan daarvoor het ingrediënt zijn maar ook zonder meer kan er over bericht worden want scheurtjes ontstaan altijd.

Zo gaan de journalistieke financiële duiders ons zeker waarschuwen dat het moment komt waarop het ons economisch minder voor de wind gaat. Iedereen weet per slot dat de zon niet altijd blijft schijnen, dus daar kan geen duider een buil aan vallen.

Vooruitloopnieuws

Kortom, we hebben het hier niet over nieuws of nepnieuws, maar meer over vooruitloopnieuws. Journalistiek is per slot geen wetenschap. Dat wat logisch is gebeurt, zelfs als het onverwacht is.

Hoe het ook loopt, en welke draai ik er ook aan geef, ik zie het verse jaar met vertrouwen tegemoet. Voor een commentator is er altijd werk, waar dan ook.

Kees Boonman is politiek commentator.

Ster advertentie
Ster advertentie