Binnenland

'Poetin heeft liever Clinton dan Trump'

foto: Archieffoto 2004 - ANPfoto: Archieffoto 2004 - ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Poetin heeft liever Clinton dan Trump'

Rusland, Duitsland, Frankrijk en Oekraïne praten vanavond in Berlijn over de gespannen situatie in Syrië en Oost-Oekraïne. Het is voor het eerst in lange tijd dat de landen weer om de tafel zitten, maar de verwachtingen zijn niet hoog, zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris-generaal van de NAVO.

"Praten is altijd goed, maar de Russische president heeft weinig belang bij de oplossingen voor de conflicten", vertelt De Hoop Scheffer op NPO Radio 1. "Poetin heeft Oekraïne en Syrië nodig om het binnenland rustig te houden. Het is een cynicus en een man die voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog grenzen in Europa met geweld heeft gewijzigd. Het is een onruststoker in het oosten van Oekraïne."

Het beeld is dat Poetin zijn successen in Syrië en Oekraïne gebruikt om de Russen tevreden te houden, die veel last hebben van de economische sancties die door Europa zijn ingesteld. De Russische president speelt het slim, vindt De Hoop Scheffer. "Ik heb in die zin wel respect voor Poetin dat hij een zwakke hand op een intelligente manier uitspeelt."

Luister hier het gesprek met Jaap de Hoop Scheffer:

"Poetin weet dat het westen relatief verdeeld is en dat er in Amerika een president is die het einde van zijn termijn nadert. Voor het aantreden van de nieuwe president probeert hij zijn positie te versterken."

De Amerikaanse presidentskandidaat Trump verklaarde eerder al de vriendschap aan Poetin, maar andersom is dat niet het geval, vermoedt De Hoop Scheffer. "Als ik in Poetins geest probeer te kijken denk ik dat hij liever Clinton heeft dan Trump. Trump is een onvoorspelbare artiest en daar houdt hij niet van. Clinton is voor hem voorspelbaar en dat willen alle autocraten."

Rauwe machtspolitiek

En dan nog de vraag: zitten we dicht bij een nieuwe Koude Oorlog, zoals de laatste tijd vaker wordt geroepen? "Ik denk dat de betrekkingen met Rusland op een absoluut dieptepunt zijn beland, maar Koude Oorlog is in dit geval is dat een verkeerde benaming", vindt De Hoop Scheffer.

"Toen was het ook een ideologisch conflict, nu is het pure en rauwe machtspolitiek van Poetin. Daar hebben we als westen lastig een antwoord op omdat wij bij het bedrijven van buitenlands beleid te weinig van macht uitgaan."

Ster advertentie
Ster advertentie