Binnenland
WNL

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs'ers die op verlof zijn groter. Daarvoor waarschuwt advocaat Jan-Jesse Lieftink, die tal van tbs'ers bijstaat. "In tbs-klinieken zijn de tekorten nijpend. Daardoor ontstaan incidenten", zegt Lieftink in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De laatste jaren is de druk op tbs-instellingen toegenomen, doordat het aantal mensen dat tbs krijgt opgelegd, blijft stijgen. In 2017 waren er nog 201 tbs-opleggingen en dat steeg gestaag naar 268 in 2020. In 2021 liep dat op naar 343 en vorig jaar ging het om 281 nieuwe tbs-gestelden (tot en met november 2022).

De stijgende instroom komt onder meer doordat rechters de afgelopen vijf jaar vaker een tbs-behandeling oplegden na de commotie over enkele geruchtmakende zaken, zoals de moord op Anne Faber of Els Borst. Daarnaast kunnen rechters in meer gevallen tbs opleggen, niet alleen bij een psychische stoornis, maar ook als er een hoger risico is op herhaling van het criminele gedrag.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) waarschuwde dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat tekorten de komende jaren zullen aanhouden en gaf toe dat het belangrijk is om nieuw personeel te werven. Maar volgens Lieftink gebeurt er niet genoeg.

Maximale strafduur

Hij wil dat rechters de mogelijkheid krijgen om een maximale tbs-straf op te leggen, naast de mogelijk om tbs oneindig te laten duren. "We zien de problemen zich opstapelen in tbs-klinieken. Als iemand een overval pleegt, waarbij niet al te grof geweld is gebruikt, wil ik dat de rechter een maximale straf kan geven, van bijvoorbeeld zes of acht jaar."

Sven op 1 met TBS-advocaat Jan-Jesse Lieftink

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

TBS

TBS

Ster advertentie
Ster advertentie