Binnenland
AVROTROS

Slechte adem? 'Pak een schraper, kauwgom en pepermunt werken niet'

foto: Pexels - Olegfoto: Pexels - Oleg
  1. Nieuwschevron right
  2. Slechte adem? 'Pak een schraper, kauwgom en pepermunt werken niet'

Heb jij wel eens gehoord van halitose? Dat is een moeilijke naam voor slechte adem. Nu we in Amsterdam en Rotterdam en straks wellicht ook in de rest van Nederland een mondkapje moeten dragen, is het fijn als je niet misselijk wordt van je eigen slecht ruikende adem. Waar komt het door en hoe komen we er vanaf?

Edwin Winkel, halitoloog in Stax&Toine: "Veel behandelaars dachten en denken nog steeds dat halitose uit de maag komt, maar halitose komt bij negentig procent van de gevallen uit de mond."

Je hebt het zelf niet door als je uit je mond stinkt

Winkel: "Halitose komt uit drie gebieden. De eerste is het keel, neus, oorheelkunde (KNO) gebied. Dat komt weinig voor. Dat zijn bijvoorbeeld kleine kinderen die wat in de neus gestopt hebben en dan zie je pas op een foto, dat het is gaan ontsteken in de neus of er zitten abcessen en dat stinkt enorm."

Dan heb je nog halitose uit de longen en bloed. "Dat is uit het bloed geboren halitose. Mensen die daar mee kampen missen een enzym waardoor gassen in het bloed niet kunnen worden afgebroken, dus dan komt het eruit via de longen", zegt Winkel.

De meest voorkomende halitose komt dus uit de mond. Winkel: "Mensen die een slechte adem hebben, hebben dat niet door. Je moet het echt horen van je omgeving. Stel je voor dat je een ring draagt. Dat merk je in het begin. Als je daar een paar weken mee rondloopt merk je dat niet meer. Die prikkel wordt dan uitgedoofd, dat werkt ook zo bij adem."

Behandeling

Niet veel mensen durven te zeggen dat iemand uit zijn mond stinkt. Hoe pak je dat aan? Winkel: "Slechte adem praten we niet over. Dat probeer ik al twintig jaar te doorbreken door te vertellen dat er hele goede behandeling bestaat om die slechte adem te behandelen."

Winkel wil het taboe op slechte adem doorbreken. "Zeg het tegen iemand als hij of zij slechte adem heeft. Neem iemand apart, doe het nooit in gezelschap. Geef aan dat je het vervelend vindt om te zeggen, maar dat je het toch wilt zeggen. Vaak is degene blij dat je het hebt gezegd, zodat hij of zij er iets aan kan doen."

Een goede behandeling begint bij het stellen van de juiste diagnose. Winkel: "Over het algemeen komt het uit de mondholte, maar dat moet je wel zeker weten. Je moet uitsluiten dat het een KNO, long-of maag verhaal is." Winkel stelt het vast door zelf te ruiken aan de adem van patiënten en gebruikt apparatuur om gassen te meten.

Wat kunnen we tegen halitose doen?

Als het gaat om de mond moeten we volgens Winkel denken aan de drie T's: tanden, tandvlees en tong. Een ontsteking in je mondholte en tandvleesproblemen kunnen bijvoorbeeld ook leiden tot stank, maar het is vooral de tong die voor problemen zorgt.

Winkel: "Aan de achterkant van de tong hopen zich allerlei bacteriën op. Als het daar niet goed wordt schoongemaakt, gaan de gassen die die bacteriën uitscheiden stinken. Je hebt daar bijvoorbeeld een speciale tongschraper voor. Als je dat op een goede manier gebruikt om je tong reinigen en je gebruikt daarnaast een mondspoelmiddel waarmee je op de juiste manier kan gorgelen, kan je het probleem tegengaan."

Kom je erachter dat het niet werkt en denk je dat de halitose niet uit de mond komt? Dan kun je uit laten zoeken waar het dan vandaan komt en daar een speciale behandeling voor starten. Volgens Winkel slaagt negentig procent van de gevallen.

Welke producten kunnen we beter vermijden om halitose te voorkomen?

Winkel: "Als de tong niet gereinigd wordt, ontstaat een tongcoating. Dat is een geel- of grijskleurig laagje. Je moet het vergelijken met een fabriek in je lichaam. In de fabriek zitten voedselresten, dode celletjes en bacteriën. De bacteriën produceren gassen en daar ga je van uit je mond ruiken."

Als die fabriek kapot is, kan je volgens Winkel alles drinken en eten, zonder dat je een slechte adem krijgt. Als je het laat zoals het is en je eet eiwitten of je drinkt bijvoorbeeld een cappuccino, dan gaat die fabriek meteen aan de slag om van die eiwitten gassen te maken.

Volgens Winkel zou tonghygiëne tot het standaardprotocol moeten horen. "Net als dat je dagelijks je tanden poetst, moet je ook dagelijks je tong schrapen en het liefst ook spoelen met een goede mondspoeling." Spoel het liefst met mondwater zonder alcohol, want alcohol droogt uit.

Winkel: "Veel mensen gaan snel kokhalzen wanneer ze hun tong schrapen en stoppen dan. De tong neemt dan een u-vorm aan en dat maakt het schrapen lastiger. Veel mensen laten het er dan bij zitten. Dat is jammer, want juist de bacteriën in de u-vorm geven die onfrisse adem."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie