Binnenland
AVROTROS

Eerst organiseerde hij dragshows, nu runt Marco een XL-teststraat voor 7500 coronatests per dag in Rotterdam

foto: Marco Valkfoto: Marco Valk
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerst organiseerde hij dragshows, nu runt Marco een XL-teststraat voor 7500 coronatests per dag in Rotterdam

Het contrast is groot, tussen het werk van Marco Valk voor en tijdens corona. Organiseerde hij eerst nog de grootste dragshow van Europa, een paar maanden later is hij locatiemanager in een teststraat. "Dat is best een cultuurshock", vertelt hij bij EenVandaag.

Het is een immens gebouw, 13 meter hoog op een parkeerplaats naast het vliegveld in Rotterdam. Binnenin kunnen 7500 tests per dag worden afgenomen. Naast twee grote hallen waar de test worden uitgevoerd is er ook een laboratorium, twee kantines en een magazijn. Marco Valk, is als locatiemanager verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de locatie: van wattenstaafje tot personeel.

Eerst controleren

Aan het begin van de dag checkt Valk de testhal: "Dan ga ik eerst even de locatie bekijken om te kijken of alles nog is zoals het is achtergelaten. "Ik ben aangesteld als eindverantwoordelijke voor de locatie. We moeten zorgen dat het logistiek allemaal goed verloopt en er zijn voor alle medewerkers. Als er incidenten zijn springen we bij. Een heel breed takenpakket."

Het is soms improviseren: "Veel is al keurig uitgedacht door de GGD, maar wij moeten zorgen dat het ook in de praktijk werkt." En dat gaat lang niet altijd goed: "Overal waar je werkt gaan dingen fout, we briefen elke ochtend en elke avond. Dat betekent dat we een continu proces van verbetering inzetten."

Gevaarlijk

In de teststraat moeten bij het binnengaan van elke ruimte de handen worden gedesinfecteerd: "Afhankelijk van de besmettingsgraad is 1 op de 5 tot 1 op de 3 hier besmet. Dat betekent dat we ook een heel stuk voorzichtiger moeten zijn, zeker als we in een gebied komen waar ook cliënten komen."

De teststraat bestaat uit twee grote hallen, die speciaal zijn neergezet voor de het afnemen van tests: "In beide paviljoens zitten straten met testlocaties." In totaal zijn dat er 57, waar 7500 tests per dag kunnen worden afgenomen. Dat aantal wordt niet elke dag gehaald: "Vandaag waren er weinig aanmeldingen, ik denk dat we op 600 uitkomen hier. De verwachting is wel, zeker nu het griepseizoen nog moet beginnen, dat we veel meer capaciteit nodig hebben. En daar zijn we ook wel allemaal klaar voor."

Van dragshow naar teststraat

Valk is eigenaar van een evenementenbureau. Maar toen de coronacrisis uitbrak zag hij zijn opdrachten allemaal geannuleerd worden: "Toen Rutte zijn toespraak deed in maart, hadden wij 271 events op de agenda staan voor de twaalf maanden daarna, en binnen vier weken hadden we er nul." Zijn bedrijf was zich ondermeer aan het voorbereiden op het songfestival: "Dat ging niet door, we hadden de grootste dragshow van Europa in de planning staan. 21 voorstellingen, we hebben de premiere niet gehaald. Allemaal gecanceld."

"Dus ik dacht bij mezelf ik kan of Netflix gaan uitkijken of ik kan wat zinnigs gaan doen. En dit kwam op mijn pad, en ik dacht dit is zinnig en draagt bij." Maar het was toch wel anders dan in zijn oude wereldje. "Dat is best een cultuurschock. Tegen de tijd dat ik bij de GGD begon, dat was begin juni, leek die dragshow al een ander leven. Het gaat zo snel door. Dan lijkt dat andere al zo verleden tijd. Onwerkelijk"

Blauwe lijn

In de grote hallen is een blauwe lijn op de vloer getrokken: "Als je daaroverheen stapt, dan kom je in het gebied dat je extra alert moet zijn." Daar lopen namelijk de mensen die getest worden. De xl-locaties kunnen alleen maar ter voet worden bezocht. Hierdoor vergeten mensen weleens afstand te houden: "Iemand komt dan opeens een hoek om. Dat is geen slechtigheid, die mensen zijn met andere dingen bezig. Maar die mensen staan dan wel heel dicht bij mijn mensen."

"Wij moeten er continu voor waken, dat mensen die hier komen ook elkaar niet besmetten." Dat is best wel lastig: "Mensen die hier komen die komen zijn er vaak voor het eerst. Die vinden het toch wel een beetje spannend. Niet alleen spannend omdat ze mogelijk besmet zijn, maar ook spannend: waar moet je heen, hoe gaat het werken, doet het pijn?"

Niet altijd goed

"We hebben een keer een kind gehad. Die was zo panisch voor de test. Die brak weg van de ouders en rende dwars door de teststraat. En dat kind had symptomen dus op dat moment is er echt wel paniek. Het was een klein kind, dus als die in paniek is kan je daar niet mee praten. Dat betekent als een idioot je in beschermende kleren heisen en dat kind heel strak corrigeren."

Ook gaan er weleens minder onschuldige dingen fout. Zo vertelt Valk over een medewerker die in elkaar geslagen werd: "Dan praat je over een dame van 40 kilo en een vent van 32 jaar oud. Hij vond haar niet liefdevol. En die heeft haar naar de grond getrapt. Echt aangevallen. Dat zijn heftige dingen."

Slechtste dag

"Mijn slechtste dag was die keer dat ik vijf keer moest ingrijpen. Gelukkig waren geen van die vijf fysiek aanvallen." Dat heeft best wel impact op het personeel: "De mensen staan echt onder hoogspanning. Die moeten hard werken om de capaciteit te halen. Als je dan mensen tegenover je hebt die je afschuwelijk behandelen, dat doet wat met die mensen ook. Dat viel me ook tegen."

Valk is trots op de medewerkers in de teststraat: "Ga er maar aan staan, dit is echt de frontlinie. Dit is de plek waar alle mensen als eerste komen op het moment dat ze klachten hebben. Bijna iIedereen die besmet is geweest is ooit door de GGD getest. Die mensen staan hier elke dag. Heel erg trots en heel veel respect."

Trots

Dat respect mist Valk soms in de samenleving: "Wat mij verbaasde is dat er heel veel begrip is voor de zorg. Maar als er dan in de zorg dingen niet helemaal gaan zoals mensen verwachten. Dan is er eigenlijk best wel heftige kritiek. Deze mensen staan dagelijks in contact met een ziekte die potentieel dodelijk is voor hen maar ook voor hun omgeving. En dan zou ik het fijn vinden, dat ze de mensen met respect en wat waardering behandelen."

Valk is trots op wat er allemaal bereikt is: "Ik ben er eigenlijk heel open ingegaan. Je ziet ook dat de GGD als organisatie is meegegroeid met alles wat er is gebeurd. Bij de eerste testlocaties was het nog heel veel improviseren." Of de XL-locatie van Valk ook zal worden gebruikt als vaccinatiepunt bij massavaccinatie deze zomer kan hij nog niet bevestigen. Vorige week meldde het NRC dat zeker negen teststraten van de GGD binnen 24 uur kunnen worden omgebouwd tot vaccinatiepunt. Toch is hij al trots op wat ze in korte tijd bij de teststraat bij elkaar hebben gebokst: "Als je kijkt wat er staat, deze XL-locatie met 7.500 testen per dag. Dat is indrukwekkend. En dan zie je dat we in een paar maanden tijd zo'n gigantische ontwikkeling hebben doorgemaakt. Daar ben ik erg van onder de indruk."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie