Naar homepage
Binnenland

Huisartsen nog altijd boos: 'Minister spreekt niet de waarheid over vaccinatie'
KRO-NCRV

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsen nog altijd boos: 'Minister spreekt niet de waarheid over vaccinatie'

Huisartsen voelen zich in de steek gelaten door Minister de Jonge. In het coronadebat gisteren wilde hij niet meer vaccins toezeggen om huisartsen in ons land te vaccineren. "Het is vrij ernstig wat er gisterenavond gebeurde", zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in 1-op-1. Volgens haar staat zwart op wit dat huisartsen worden gerekend tot de groep die voorrang krijgt bij vaccinatie. "Ik ga het woord liegen niet in de mond nemen, maar hij spreekt niet de waarheid."

Dag opschuiven

In de vaccinatiestrategie van de overheid krijgen huisartsen in Nederland het vaccin van fabrikant Moderna. Dat is inmiddels goedgekeurd, maar nog weinig beschikbaar. De LHV zegt daarom dat het vaccin van Pfizer-BioNtech gebruikt moet worden. Minister De Jonge weigert dat omdat die gebruikt moeten worden voor ouderen in verpleegtehuizen. Tot ongenoegen van Ella Kalsbeek: "Dinsdag kreeg ik het leveringsschema onder ogen. Van het Pfizer-vaccin krijgen we er 150.000 per week. Wij als huisartsen hebben er 15.000 nodig. Als het ware hoef je alleen de vaccinaties een dag op te schuiven om ons te kunnen inenten. En daar krijg je dan voor terug dat je sowieso huisartsenpraktijken open kan houden, zelfs als de Britse variant naar ons land komt."

Frontlinie

Minister De Jonge wil daar niet in meegaan en volgt het advies van de Gezondheidsraad om kwetsbare ouderen eerst te vaccineren. Op dat advies heeft de LHV ook kritiek. "De Gezondheidsraad kijkt medisch naar de kwestie", aldus Kalsbeek. "Maar er zijn meer aspecten, je moet ook de gezondheidszorg overeind houden." Door nu niet te vaccineren worden er meer huisartsen ziek, zegt de LHV en dat terwijl ze een belangrijke rol spelen in de strijd tegen corona. "70 procent van de ouderen woont thuis. Die zijn afhankelijk van de huisarts. Het moet doordringen wat het doet met de beroepsgroep om nu niet te vaccineren. Deze mensen staan al sinds maart in de frontlinie. Hij moet beseffen dat hij de beroepsgroep heel erg nodig heeft. En hij geeft er nu geen blijk van dat hij dat weet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie