Binnenland

TNO heeft nieuwe coronasneltest die bij GGD wordt getest

NOS
foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. TNO heeft nieuwe coronasneltest die bij GGD wordt getest

TNO heeft een nieuwe sneltest ontwikkeld die binnen 45 minuten de uitslag kan geven. Binnenkort wordt de sneltest uitgeprobeerd bij een GGD teststraat in Amsterdam, blijkt uit navraag van EenVandaag. Bart Keijser, onderzoeker LAMP test TNO legt in Radio Tour de France uit hoe het werkt.

De testmethode die de GGD op dit moment gebruikt in de teststraten is betrouwbaar, maar vraagt ook veel van de laboratoria. Daarbij zorgt de PCR-test, zoals de methode heet, voor een tekort aan materialen. Vorige week bleek al dat scholen en zorginstellingen zelf commerciƫle coronatesten inkopen, omdat medewerkers te lang thuiszitten.

Klaar in 45 minuten

De testen van de GGD worden in grote getale afgenomen en op een andere plek geanalyseerd. Daardoor duurt over het algemeen 24 tot 48 uur voordat de uitslag bekend is. De nieuwe methode van TNO wordt op locatie afgenomen en geanalyseerd. Zo kan de uitslag van de test binnen 45 minuten binnen zijn.

TNO is niet de enige met een sneltest, want er zijn verschillende sneltesten op de markt. Bij de meeste testen wordt bloed getest op antistoffen of antigenen; moleculen die antistoffen aanmaken. Voor deze testen is eerder gewaarschuwd, want ze zouden niet betrouwbaar zijn. Wereldwijd zijn er voor zover bekend 168 sneltesten in omloop. In Nederland zijn er 23 COVID-19-sneltesten in verschillende fases van onderzoek en validatie. De test van TNO is al in een ver stadium in het onderzoek.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie