Binnenland
AVROTROS

Nieuw energielabel per 2021: 'Veel duurder, maar niks extra's'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw energielabel per 2021: 'Veel duurder, maar niks extra's'

Weet jij wat het energielabel van jouw huis is? Mocht je er nog een nodig hebben, is het verstandig om er nu nog een op de kop te tikken, want vanaf 1 januari 2021 is hij maar liefst vijfentwintig keer duurder. Hoe zit dat?

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis in Stax&Toine: "Pas wanneer je advies meekrijgt wat je moet doen en hoe je dat moet aanpakken, is het echt de moeite waard."

Nieuw energielabel per 2021: 'Veel duurder, maar niks extra's'

Video niet beschikbaar

Zodra je jouw huis wilt verkopen of verhuren, moet je verplicht een energielabel hebben om aan te tonen hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Heb je dat niet, krijg je een boete. Het energielabel dat je nu online aan kunt vragen kost 7,50 euro en wordt volgend jaar maar liefst 190 euro.

Wat verandert er met het nieuwe energielabel?

André de la Porte is het niet eens met het nieuwe plan voor het energielabel: "Die prijsverhoging is zinloos. Je jaagt mensen op extra kosten en ze krijgen er niks extra's voor."

Zowel de verkoper als de verhuurder heeft niets aan het energielabel, zegt André de la Porte. "Het energielabel zegt iets over de oude situatie en geeft geen advies over wat te doen om het huis te verbeteren."

"Inhoudelijk verandert er niet zoveel. De hoge prijs komt doordat de energielabeldeskundige nu vanachter de computer met je meekijkt en zo het label bepaalt. Straks moet hij in de auto stappen, naar jouw huis rijden en daar plaatselijk metingen gaan doen", zegt André de la Porte.

En zelfs als de deskundige bij je thuis komt, kan hij niet altijd een goede controle uitvoeren. "De deskundige mag geen gat in de muur boren om te controleren op isolatie."

Gesjoemel

Je moet op dit moment zelf vragen over de staat van je woning invullen en bewijsstukken aanleveren. Hoe betrouwbaar is dat? André de la Porte: "Je kan altijd sjoemelen en dat is nu misschien iets makkelijker, maar de enige die je voor de gek houdt, ben je zelf. De koper gaat het label echt wel controleren. Zeker als het energielabel A heeft."

Dat er gesjoemeld kan worden met het energielabel van een huis blijkt uit een item dat Radar eerder maakte: Verkeerd energielabel voor je huis: wie is verantwoordelijk?

Er kan ook makkelijk, maar onbewust gesjoemeld worden met het energielabel, zegt André de la Porte: "De labelmethodiek is niet heel fijngevoelig. Een kleine verandering kan er al voor zorgen dat je volgens het systeem van energielevel C naar B gaat."

Wat moet ik doen voor energielabel A?

Om energielabel A voor je huis te krijgen, moet je nogal wat maatregelen hebben genomen. Je moet alles hebben geïsoleerd, overal het nieuwste type dubbelglas hebben, zonnepanelen en een hele zuinige cv-ketel of warmtepomp hebben.

Veel nieuwbouwhuizen hebben tegenwoordig standaard energielevel A. Om een huis van 100 jaar geleden naar energielabel A te krijgen, is vaak onhaalbaar, zegt André de la Porte. "Dan moet je zulke grote investeringen doen en daar zijn hele hoge kosten aan verbonden."

'Regel het energielabel van jouw huis nog voor 31 december'

De argumentatie van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om per 1 januari 2021 het nieuwe energielabel in te voeren, is volgens André de la Porte enkel omdat het moet van Brussel. Op dit moment hebben wij namelijk een afwijkend label van de rest van Europa. "De overtuiging in Den Haag mist en dat motiveert niet."

Het huidige energielabel is tien jaar geldig, ook na de invoering van het nieuwe label. Daarom luidt het advies van André de la Porte om het energielabel voor 31 december nog online te regelen.

"Dan heb je nog een half jaar de tijd en kan je het in de la leggen en dan als je het binnen tien jaar verkoopt, heb je hem maar alvast binnen. Scheelt een hoop gedoe en een hoop geld. Pas wanneer je advies meekrijgt wat je moet doen en hoe je dat moet aanpakken, is het echt de moeite waard."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie