Binnenland

Dijsselbloem: minimaal twee procent loonsverhoging

foto: ANP / Emmanuel Dunandfoto: ANP / Emmanuel Dunand
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijsselbloem: minimaal twee procent loonsverhoging

[KRO-NCRV] Het is hoog tijd om de lonen te verhogen, vindt minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA). Nu het economisch voor de wind gaat, moet iedereen meeprofiteren, zo zei hij in Stand.NL op NPO Radio 1. De minister spreekt van "minstens twee procent."

Volgens de minister is er sprake van een disbalans in de economie. Grote bedrijven betalen te weinig belasting en werknemers te veel, vindt hij. Hij wil geld "bij grote bedrijven ophalen" en terug te geven aan de burger. "Het geld zit op dit moment op de verkeerde plek", stelt Dijsselbloem. Een loonsverhoging is een manier om dit te veranderen, maar lagere belasting op arbeid zijn ook een manier, stelt hij.

Mochten bedrijven hun lonen niet willen verhogen, weet Dijsselbloem wel een manier om ze onder druk te zetten: de vennootsschapsbelasting verhogen.

De prognoses voor 2017 laten wel een loonsverhoging zien, maar het is "maar een klein beetje", volgens Dijsselbloem. Het Ministerie van Sociale Zaken sprak eerder van 0,7 procent. Ter vergelijking: in 2016 was het 2,7 procent.

Economie

Als de lonen niet meer stijgen, is dat slecht voor de economie, stelt de minister. Hierom hebben ook bedrijven er baat bij. "Ik hoop dat het bedrijfsleven zelf ook het belang ziet van een hogere koopkracht", aldus de minister. Het is nodig voor verdere groei. Veel economen laten ook dit soort geluiden horen, alsmede De Nederlandsche Bank en de OESO.

Dijsselbloem heeft de ambitie om na 15 maart minister van Financiën te blijven. Als de PvdA niet meer in de regering komt, wordt hij Tweede Kamerlid; hij staat op de derde plaats van de lijst, achter partijleider Asscher en Kamervoorzitter Arib.

Ster advertentie
Ster advertentie