Binnenland
NTR

Japans grillen is niet zomaar barbecueën

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Japans grillen is niet zomaar barbecueën

Duik in de Japanse wereld van grillen: de Shichirin. ''Nu is grillen op een Shichirin niet zomaar barbecueën. Dit is een heel andere discipline. Verfijnder, eleganter en kleiner", vertelt Luc Hoornaert in Mangiare!.

Tafelbarbecue

Het is grillen met de nauwkeurigheid van een Zwitsers uurwerk. Geen halve varkens of hele kippen, maar kleine verfijnde gerechten die meer precisie nodig hebben.

Een keramische barbecue, die je op tafel zet en waar iedereen omheen zit. "In Japan is het heel populair. Daar heb je restaurants waar chefs aan je tafel het eten komen grillen. Door het gebruik van speciale houtskool Binchotan, rookt de barbecue niet, dus kun je hem probleemloos binnen gebruiken."

Binchotan houtskool

Binchotan brandt langer op een lagere temperatuur en is neutraler dan gewoon houtskool. Het houtskool is iets heel anders dan wat wij gewend zijn. "Voor deze houtskool geldt een exportrestrictie in Japan, je kunt er dus niet heel gemakkelijk aan komen. Het is ook duur, maar je gebruikt maar heel weinig per grillbeurt. Door deze houtskool te gebruiken geef je het gerecht echt de smaak van die houtskool.

Het wordt gemaakt van het hout van minstens honderd jaar oude eikenbomen. In Japan geldt het als officieel geneesmiddel. Je kunt het zelfs eten. Het is ook een ideale waterfilter, het bestaat volledig uit actieve koolstof. Het wordt inmiddels ook nagemaakt in andere landen, China en Vietnam met name. Maar dat is toch niet de kwaliteit zoals de Japanse."

Luc Hoornaert barbecuet in Mangiare! met Binchotan

Japanse traditie

In Japan is het een traditionele barbecue. "De shichirin, dat is de soortnaam, stond bij de mensen binnen. Dat staat hij al eeuwen, door die speciale houtskool kan dat ook. Het was een heel goedkope barbecue, want het kostte maar 7 munten, de letterlijke vertaling van shichirin.

De barbecue zelf is gewoon een keramische bak met een uitsparing in het midden. Dat keramische gedeelte houdt de warmte goed vast. Hij is geschikt voor kleine verfijnde gerechtjes; dit gebruik je niet om een hele schouder op te garen, maar kleine spiesjes, langoustines, dat werk."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie