Binnenland
WNL

NCTV-baas: Nederland minder veilig geworden, kans op buitenlandse cyberaanvallen groot

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NCTV-baas: Nederland minder veilig geworden, kans op buitenlandse cyberaanvallen groot

NCTV-baas Pieter-Jaap Aalbersberg ontkent noch bevestigt dat zijn veiligheidsdienst buitenlandse cyberaanvallen op Nederlandse infrastructuur heeft afgeslagen. Wel erkent hij bij Sven op 1 dat "de kans groot is" dat Nederland met dergelijke aanvallen te maken krijgt.

Video niet beschikbaar

In een het jaarlijkse cybersecuritybeeld waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat het risico op cyberaanvallen groter wordt door de "geopolitieke verharding". Op 24 februari vorig jaar legden Russische hackers een satellietnetwerk lam, waardoor 5800 windmolens van het Duitse energiebedrijf Enercon werden uitgeschakeld.

Aalbersberg wil niet zeggen of de aanval ook tegen Nederland was gericht. "U heeft dat soort berichten nog niet gelezen, laat ik het daar maar bij houden." Op de vraag of hij ontkent dat ook Nederland is aangevallen, zegt de NCTV-baas: "Nee".

Wel vertelt hij dat Nederland samen met Duitsland heeft gekeken naar "de methode" die is gebruikt bij de aanval. “We kijken dan: is het een leermoment voor de infrastructuur in dat Duitse park, of is dit breder?” Samenwerking tussen Europese lidstaten is belangrijk, zegt Aalbersberg. "Een deel van de vitale infrastructuur is ook een Europees vraagstuk."

Volgens de NCTV-baas is de vitale infrastructuur in Nederland "hoog beschermd". "We zien dat we incidenten aan de voorkant hebben, maar nog niet tot in het hart van het systeem. Dat moet zo blijven, maar dat vraagt wel een enorme investering van de sectoren."

Voortdurend cyberaanvallen

De laatste tijd zijn er opvallend veel aanvallen door zogenoemde hacktivisten te zien. Die voeren geen directe aanvallen op de Nederlandse staat uit, maar op organisaties in Nederland, stelt de NCTV in het rapport. Dit zijn symbolische aanvallen om Nederland te raken voor de steun aan Oekraïne.

Aalbersberg benadrukt dat er "voortdurend" cyberaanvallen worden uitgevoerd. Het dreigingsniveau voor terrorisme wordt door de NCTV vastgesteld op niveau 3, wat betekent dat en aanslag in Nederland voorstelbaar is. Aan cyberdreiging is niet zo’n niveau gekoppeld, maar "de kans dat je door een cybercrimineel of staat wordt aangevallen, is veel groter" dan de kans op een terroristische aanslag, waarschuwt Aalbersberg.

Hij roept organisaties op weerbaarder te worden, zodat de schade bij een aanval beperkt kan blijven. "Bedrijven die goed beschermt zijn, zijn weerbaar tegen de cyberaanvallen. De weerbaarheid moet omhoog en verwacht daarbij ook het onverwachte. Kijk niet alleen naar je bescherming, maar kijk ook naar: als het is gebeurd, wat doe ik dan?"

Persoonsbeveiliging

Aalbersberg benadrukt dat minister Dilan Yeşilgöz (Veiligheid en Justitie) het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het stelsel Bewaken en Beveiligen heeft omarmt. Dat onderzoek werd uitgevoerd na de moorden op de broer van een kroongetuige in het Marengoproces, zijn advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. "We zijn fors aan het uitbreiden in technologie en menskracht."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie