Binnenland

Turkije-rapporteur: 'Angst en wetteloosheid overheerst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkije-rapporteur: 'Angst en wetteloosheid overheerst'

[NOS - RAD1] Eind vorig jaar wilde de Turkse regering Kati Piri, EU Turkije-rapporteur, niet ontvangen. Dus deed ze haar jaarlijkse fact finding mission in het land afgelopen week. Ze vertelt over haar gesprek met de vicepremier in het NOS Radio 1 Journaal.

Ze heeft met de vicepremier gesproken over de gespannen relatie tussen Turkije en de EU. De regering vindt dat er in Europa te weinig begrip is voor de terroristische dreiging van de Koerdische PKK en de G├╝lenbeweging. "Telkens leggen ze uit dat ze door een hele moeilijke periode gaan. Maar wij merken natuurlijk ook vooral de angst onder de mensen in Turkije." Volgens de regering zal het zal beter gaan, maar eerst moet de dreiging wordt aangepakt.

Lees ook: Turkije-rapporteur: EU moet de onderhandelingen met Turkije opschorten

Verder heeft Piri gesproken met drie oppositiepartijen die in het parlement zitten, met vakbonden, mensenrechtenverdedigers en heeft ze een bezoek gebracht aan de oudste krant van Turkije waar nu tien journalisten van in de gevangenis zitten. "Daar hoor je met name over honderdduizend mensen die ontslagen zijn en die nog steeds niet kunnen bewijzen voor de rechtbank dat ze onschuldig zijn. Wetteloosheid en angst overheerst."

Turkije maakt zich nu op voor een referendum over de invoering van een presidentieel systeem. "Waarvan veel mensen zeggen: op dat moment is Turkije eigenlijk steeds meer op weg naar een autoritaire staat. Er komt dan steeds meer macht bij Erdogan te liggen", aldus de Turkije-rapporteur.

Luister het hele gesprek met Kati Piri in het NOS Radio 1 Journaal terug:

Ster advertentie
Ster advertentie