Binnenland
NOSNTR

Epidemioloog Patricia Bruining: 'Verstandige maatregelen'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Epidemioloog Patricia Bruining: 'Verstandige maatregelen'

Het is een goed idee dat het kabinet kiest voor een 'harde lockdown'. Dat vindt epidemioloog Patricia Bruijning. Volgens haar gaat het niet goed met de coronacijfers en is het echt nodig om in te grijpen.

"Ik vind de maatregelen verstandig", zei Bruijning in Nieuws en Co. "We hebben de afgelopen week een hele forse stijging doorgemaakt, ondanks dat we maatregelen hebben die vergelijkbaar zijn met de eerste helft van oktober." Toen waren de cijfers niet alarmerend.

De stijging van de besmettingscijfers is al vanaf begin december ingezet. Meer mensen mochten zich toen laten testen, maar dat is volgens Bruijning niet de reden van de hogere besmettingsaantallen. "Nu is zeker evident dat dat niet de hele stijging kan verklaren."

Maatregelen

Even voor 12 uur vanmiddag lekte het nieuws uit dat het kabinet een harde lockdown gaat invoeren. Concreet betekent dit dat bijna alles de deuren moet sluiten, met uitzondering essentiële winkels. Essentiële winkels als supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, banken en apotheken blijven gewoon open.

Ook gaan vanaf woensdag de scholen dicht. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk online les wordt gegeven. De maatregelen gelden zeker vijf weken.

Lees hier wat dichtgaat en wat openblijft.

Scholen

Lange tijd vond Bruijning dat de scholen zoveel mogelijk open gehouden zouden moeten worden. Maar toch vindt ze het wel verstandig dat ze nu worden gesloten.

"We moeten nu alles op alles zetten. We gaan een pakket maatregelen nemen, dat doet de samenleving veel pijn. En dan wil je ook dat die maatregelen maximaal effect hebben. En dat hebben ze als je ook de scholen meeneemt in de maatregelen."

Dat heeft volgens haar twee redenen. Enerzijds de besmettingen op school, maar ook zorgt de sluiting ervoor dat meer ouders thuis gaan werken. "Het is een combinatie van factoren. Dat draagt bij aan het naar beneden krijgen van de besmettingen", besluit de epidemioloog.

bruijning

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie