Binnenland
NTRPowNed

Raadsleden vaker bedreigd: 'Ik kreeg een foto van mijn huis, dat ik dood moest'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raadsleden vaker bedreigd: 'Ik kreeg een foto van mijn huis, dat ik dood moest'

Raadsleden krijgen in de afgelopen jaren vaker te maken met bedreigingen. "Sommige mensen zeggen dat je ertegen moet kunnen. Dan zijn we eigenlijk al voorbij het punt dat we het normaal vinden", zegt Loes ten Dolle (D66 Winterswijk) in 5 Dagen.

5 Dagen...

In 2021 sprak Ten Dolle zich al uit over bedreigingen die ze zag richting gemeenteraadsleden. Het werd vervolgens landelijk opgepakt. "Dat liet mij eigenlijk wel zien dat het probleem nog groter is dan ik misschien dacht, omdat er zoveel herkenning was."

Meerdere bedreigingen

Ten Dolle is zes jaar actief als raadslid voor D66 in de gemeente Winterswijk, met zo’n 28.000 inwoners. In die tijd heeft ze meerdere bedreigingen ontvangen. "Ik heb zelf een keer een email ontvangen met een foto van mijn huis op Google Maps. Dus diegene wist waar ik woonde. Er stond een galgje bij, en dat ik dood moest. Dat vond ik wel heel intens."

Extra druk

Verschillende raadsleden vertellen in 5 Dagen hoe ongekend hoog de werkdruk is geworden. Een bedreiging erbij betekent 'nog meer werkdruk', zegt Ten Dolle. "Het vraagt nog meer van je. Ook om zaken rondom jezelf te regelen."

"Toen ik die bedreiging had gehad, zat ik in de middag met de burgemeester en de politie aan de lijn om te zorgen dat ik mijn raadsvergadering goed kon doen. Dat is tijd die ik liever stop in stukken lezen en zorgen dat ik goed voorbereid ben."

Het gesprek aangaan

Soms gaat Ten Dolle het gesprek aan met de mensen achter de bedreigende berichten. "Ik heb een keer iemand uitgenodigd in het raadshuis. Hij had best een onaardige tweet geplaatst en een hele onaardige mail gestuurd, om het maar even zo te zeggen."

"Ik vroeg in dat gesprek waarom hij dat deed. Hij had de impact totaal onderschat, maar zei ook dat ik de eerste politicus was die op hem reageerde en met hem in gesprek ging. Het was eigenlijk iemand die nooit gehoord werd."

Vaak zit er veel frustratie achter de berichten, en is de frustratie niet gericht op de lokale agenda, merkt Ten Dolle. "Ik denk uiteindelijk dat stemmen de beste manier is om je frustratie kwijt te kunnen. Onze democratie vind ik ontzettend belangrijk."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie