Binnenland

Zorgen over burn-outs: Tweede Kamerleden moeten meer hulp kunnen krijgen

AVROTROS
foto: Zihni Ozdil tijdens zijn afscheid - ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen over burn-outs: Tweede Kamerleden moeten meer hulp kunnen krijgen

De Raad voor het Openbaar Bestuur maakt zich zorgen over de hoge werkdruk in de Tweede Kamer. Steeds vaker vallen Kamerleden uit met een burn-out of stellen ze zich niet meer verkiesbaar, om af te zijn van die werkdruk. Niet oké, vindt de Raad: "Het is belangrijk voor de democratie dat er een sterke volksvertegenwoordiging is, die zich ervan bewust is dat dat ook wat kost om goed ondersteund te worden." Daarom komen ze met een ongevraagd advies aan de Tweede Kamer.


Er is algemene ondersteuning, vertelt Han Polman, voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur in Blok&Toine. "Door de griffie, en voor informatie, onderzoek of facilitair. Daarnaast is er per kamerlid een bedrag, waar je gemiddeld één administratief medewerker en twee parttime beleidsmedewerkers van kunt hebben."

Zelf bepalen

Maar, dat bedrag wordt per fractie op een hoop gegooid. Fracties mogen vervolgens zelf bepalen hoe ze dat geld precies besteden, ze mogen het alleen niet door campagne-doeleinden gebruiken.

Dat gebeurt wel, zegt oud-kamerlid voor GroenLinks Zihni Özdil: "In de praktijk gaat dat weinige geld naar de fractievoorzitter van een partij en die beslist of je medewerkers krijgt en hoeveel. Maar het kan ook dat het geld wordt besteed aan beeld- of woordvoerders voor henzelf, of toch aan campagnemederkers. Die komen dan als adviseur op de loonlijst." Hij vindt dat het geld naar Kamerleden als individu zou moeten gaan, zodat zij ieder zelf beleidsmedewerkers kunnen aannemen.

Toegenomen werkdruk

En dat is nodig, zegt de Raad voor het Openbaar Bestuur, want de werkdruk neemt toe. Door versnippering van partijen en door social media, legt voorzitter Polman uit: "Er is natuurlijk een competitie om de aandacht. De druk is groot door social media en door de benaderbaarheid en bereikbaarheid die van Kamerleden wordt verwacht. We hebben nu 19 fracties. Kleinere fracties kunnen niet alles doen, ze moeten selecteren op wat ze het belangrijkst vinden. Dan heb je een stevige ondersteuning nodig."

Het is de bedoeling dat voor het kerstreces, ook de commissie-Van der Staaij met een advies aan de Tweede Kamer komt over de werkdruk.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie