Binnenland

Great Barrier Reef verbleekt nog sneller

foto: WWF-Aus and BioPixelfoto: WWF-Aus and BioPixel
  1. Nieuwschevron right
  2. Great Barrier Reef verbleekt nog sneller

Het gaat erg slecht met het beroemdste koraalrif: het Great Barrier Reef. Voor het eerst wordt het rif twee opeenvolgende jaren getroffen door massale verbleking aldus het Internationale Wereld Natuur Fonds.

Geen kans op herstel

Zowel in 2016 als in 2017 was is het koraalrif getroffen door verbleking, waardoor koraal op grote schaal dreigt af te sterven. Als koraal uitbleekt en afsterft verdwijnt ook vrijwel al het leven op het rif dat afhankelijk is van dit ecosysteem. Experts vrezen dat de sterfte van koraal dit jaar zelfs groter zal zijn dan vorig jaar omdat het rif niet de kans krijgt om te herstellen. Het rif heeft waarschijnlijk vijf jaar nodig om te herstellen.

Verbleking

Koraal heeft van die prachtige kleuren dankzij kleine algen. Als het zeewater opwarmt, zoals nu door de klimaatverandering, stoot het koraal de algen af, verliest het kleur en verbleekt het. Het koraal kan hiervan herstellen, maar alleen als het water afkoelt. Als dat niet snel gebeurt, sterft het koraal af. De hoge watertemperatuur wordt veroorzaakt door een combinatie van El Niño en de opwarming van de oceanen als gevolg van klimaatverandering.

WNF maakte beelden van het uitgebleekte koraalrif:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bron: WWF-Aus and BioPixel

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie