Binnenland

Zwaard van Damocles hangt boven John van den Heuvel
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwaard van Damocles hangt boven John van den Heuvel

Het RTL4-programma Dossier van den Heuvel is alweer toe aan de vierde aflevering. Maar als er één misdaadreeks van journalist John van den Heuvel veel stof heeft doen opwaaien, dan is dat wel de serie Ontvoerd, waarbij hij met zijn tv-team ouders te hulp schiet die werden geconfronteerd met internationale kinderontvoering door hun ex-partner. Hij vertelt erover in 1op1.

Met als blikvanger Insiya, de Nederlandse peuter die tweeënhalf jaar geleden met geweld werd weggehaald uit het huis van haar oma in Amsterdam. Om vervolgens overgedragen te worden aan haar vader Shezhad, een steenrijke zakenman in India. Dankzij het speurwerk van Van den Heuvel wist hij de geheime verblijfplaats van Insiya in India te lokaliseren. Sindsdien laat de schrijnende zaak, waarbij de kidnappers grof geweld niet schuwden tijdens de ontvoering, hem niet meer los.

Vandaar dan ook dat Van den Heuvel zowat op de eerste rij zit in de rechtszaal van de Amsterdamse rechtbank waar het strafrechtproces vandaag werd hervat. "Het is een ingewikkelde ontvoeringszaak die zich maar voortsleept", vertelt Van den Heuvel aan Sven Kockelmann. "De zaak gaat over de zes uitvoerders die de peuter Insiya hebben ontvoerd, maar je wilt natuurlijk de opdrachtgever voor de rechter. En dat is de vader van Insiya. Maar hij zit in India en blijft daar voorlopig. Rechtshulpverzoeken om hem uit te leveren aan Nederland worden niet beantwoord door India."

Valse aangifte

Komende dagen moet uitwijzen wat de strategie van het Openbaar Ministerie is ten aanzien van de handlangers van Insiya’s vader. Al maakt Van den Heuvel zich weinig illusies dat de hereniging van Insiya met haar moeder Nadia nabij is als gevolg van deze rechtszaak. "Niets wijst erop dat Insiya’s vader hieraan wil meewerken."

Inmiddels is Van den Heuvel zelf partij geworden in de zaak Insiya. In India loopt er niet alleen een opsporingsbevel tegen hem, maar ook tegen zijn tv-team en tegen de moeder van Insiya. Volgens de misdaadreporter, van onder meer De Telegraaf, is dat het gevolg van een valse aangifte van haar vader. "Hij beweert dat ik destijds Insiya terug wilde ontvoeren naar Nederland. Ze vroegen zelfs om signalering aan Interpol, daar heeft Nederland direct bezwaar tegen aangetekend. Maar ik heb daar nog geen duidelijkheid over."

Zwaard van Damocles

Die mogelijke internationale signalering bemoeilijkt wel zijn werk op locatie in het buitenland, erkent Van den Heuvel, die sinds vorig jaar zelf streng wordt beveiligd wegens ernstige bedreigingen uit het criminele circuit. "Ik maak me wel zorgen over deze mogelijke signalering. Ja, het hangt wel als een zwaard van Damocles boven mij." Om er direct aan toe te voegen: "Maar het weerhoudt me niet van mijn werk."

Tegelijkertijd is de aangifte van Insiya’s vader van begin tot eind een onzinverhaal, benadrukt Van den Heuvel. "Want het belangrijkste uitgangspunt van Ontvoerd is juist dat we niets illegaals doen. We willen altijd dat er een gerechtelijke beslissing ligt."

Omstreden werkwijze

Kom dan ook niet aan bij Van den Heuvel dat hij in Ontvoerd gebruik maakt van een omstreden werkwijze of over het randje zou gaan. "Er is geen enkele uitvoerende instantie die een achterblijvende ouder helpt. Dat is een groot praktisch probleem en daar voorzien wij in. Het probleem met dit soort zaken is dat je door de Nederlandse rechter wel in het gelijk kunt zijn gesteld, maar er nog steeds geen instantie is die met je meegaat om het kind op te halen." En dan biedt Ontvoerd wel soelaas, vervolgt hij. "Ik heb inmiddels ongeveer 35 kinderen teruggehaald die anders de achtergebleven ouder nooit meer hadden teruggezien."

Medialogica

Van den Heuvel heeft dan ook geen goed woord over de eind vorige maand uitgezonden aflevering van het HUMAN-programma Medialogica over Ontvoerd. Strekking van de uitzending: het RTL-programma zou onder een hoedje spelen met overheidsinstanties zoals de politie en verschillende ministeries. Mails van de politie en verschillende ministeries tonen volgens Medialogica nauwe betrokkenheid met het programma van Van den Heuvel. Zo laten interne mails van de politie zien dat opsporingsmaatregelen met de redactie van Ontvoerd worden besproken.

"Echt heel kwalijk wat Medialogica heeft gedaan", reageert Van den Heuvel. "Ze hebben broddelwerk verricht. Ik heb anderhalf uur uitgetrokken voor een interview met Medialogica. En vervolgens wordt er zo veel uit mijn verhaal geknipt dat er wel heel weinig overbleef van wederhoor van mijn kant."

De aanpak van Ontvoerd, over de vermeende nauwe samenwerking met overheidsinstanties, leidde zelfs tot Kamervragen van SP-parlementariër Jasper van Dijk. Tot onbegrip van Van den Heuvel: "In alle gevallen wist het ministerie Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar we mee bezig waren maar er was geen sprake van samenwerking. We hebben goed onderling contact. Dat is alles. Maar dat is toch heel normaal als je je huiswerk doet en naar het buitenland moet?"

Ster advertentie
Ster advertentie