Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: de laatste beklimmingen voor Dumoulin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: de laatste beklimmingen voor Dumoulin

In de Giro d'Italia krijgen de renners de laatste beklimmingen voor de kiezen. Verder vandaag op NPO Radio 1: Maanden wachten op hulpmiddel via Wmo en wordt Nederland steeds aantrekkelijker voor criminelen?

Taalstaat: Vibeke Roeper

In De Taalstaat (vanaf 11.00 uur) is Vibeke Roeper te gast. Ze is de nieuwe directeur van Onze Taal. Ook in de uitzending: Poëzie van Rutger Kopland, naar aanleiding van de theatervoorstelling ‘Kopland’. De Taalstaat laat zich ook opnieuw inspireren door de Giro d’ Italia, met sportjournalist Renate Verhoofstad die vertelt over de taal die zij gebruikt om wielerwedstrijden te beschrijven. In De Ochtend bezong Frits Spits gisteren al de taal van Tom Dumoulin:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederland aantrekkelijker voor criminelen?

Onderzoekers van de Landelijke Recherche, het openbaar ministerie, de Fiod en de Belastingdienst waarschuwen dat Nederland mogelijk aantrekkelijker wordt voor criminele onderduikers. Zij baseren dit op een uitspraak van het gerechtshof Amsterdam in een zaak die een lid van de Italiaanse maffia had aangespannen tegen de Belastingdienst. De man was opgepakt in Diemen op verdenking van betrokkenheid bij een zesvoudige moord. Bovendien moest hij in Italië nog een gevangenisstraf uitzitten van 7,5 jaar wegens drugshandel. De fiscus had hem een forse belastingaanslag opgelegd, maar het hof bepaalde dat de crimineel niet belastingplichtig is in Nederland. Onder meer omdat hij als ‘voortvluchtige verdachte van een ernstig misdrijf’ geen ‘duurzame banden’ met Nederland zou hebben kunnen aanknopen. Hoe zit dat? Argos is vanaf 14.00 uur te beluisteren, over de (fiscale) strijd tegen de Italiaanse maffia.

Maanden wachten op hulpmiddel via Wmo

In Radar Radio (vanaf 15.00 uur) vandaag aandacht voor Welzorg. Veel mensen met een handicap ervaren al maanden problemen met de dienstverlening van Welzorg. Het bedrijf levert hulpmiddelen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en heeft daartoe contracten afgesloten met een derde van de gemeenten. 100.000 consumenten zijn afhankelijk van Welzorg. Ze moeten maanden wachten op het aanpassen van een rolstoel die men dagelijks nodig heeft en waar men afhankelijk van is. Ook ontving Radar Radio klachten dat men het verkeerde hulpmiddel geleverd krijgt.

Sport: Tom Dumoulin en Max Verstappen

In de Giro d'Italia krijgen de renners de laatste beklimmingen voor de kiezen. De finish ligt 15 kilometer na de laatste top aan het einde van een golvend gedeelte op een hoogvlakte. De finish wordt verwacht rond 17:15 en NOS Langs de Lijn is er live bij.

Max Verstappen start zondag voor de derde keer in de Grand Prix van Monaco. Nog nooit zag hij er het zwart-wit-geblokte finishdoek. Het doel: dit jaar wél uit de muur blijven en de race voltooien. Vandaag is de kwalificatie van de race, waar NOS Langs de Lijn verslag van doet.

Een fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie