Binnenland
AVROTROS

5 vragen over: de klimaatpot voor schade door natuurrampen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over: de klimaatpot voor schade door natuurrampen

De natuur wordt onvoorspelbaarder en daarom moeten we ons voorbereiden op steeds meer natuurrampen. Verzekeringen dekken de schade bij dergelijke rampen vaak niet. Daarom pleit Jos Baeten, de topman van verzekeraar ASR, samen met andere verzekeraars voor een klimaatpot. De pot is bedoeld om de schade van een eventuele klimaatramp goed te kunnen dekken. Vijf vragen aan Jos Baeten.

Video niet beschikbaar

1. Over welke schade, die niet wordt vergoed, hebben we het precies?

"Veel weergerelateerde schade is gedekt. Maar als bijvoorbeeld de Maas of Rijn overstroomt, of als er een dijk doorbreekt aan de kust, is die schade niet standaard gedekt door de verzekering. Toen in 2016 bijvoorbeeld veel kassen sneuvelden door een hagelstorm, waren er honderdduizend claims in Nederland. Mensen met een uitgebreide verzekering hadden toen gewoon dekking voor de schade. Bij een klimaatpot hebben we het dus over schade die niet is verzekerd."

2. We betalen nu toch al verzekeringspremies voor schade aan onze huizen, auto's, etc. Is een klimaatpot niet een beetje dubbelop?

"Het gaat vooral om schade die niet standaard is verzekerd. Als morgen de Maas overstroomd en je woont daar in de buurt, ben je niet standaard verzekerd. De pot waar wij het over hebben, gaat met name over die weergerelateerde schade. Het is invulling geven aan iets waar veel mensen denken dat ze al voor verzekerd zijn, maar dat in de praktijk niet zijn."

3. Wij als consumenten moeten die pot dus vullen?

"Ik denk dat we die met elkaar moeten vullen. Uiteindelijk betalen wij als consument alles, hetzij via belasting. Dus als we het aan de overheid overlaten, moeten we kijken hoe het te zijner tijd wordt geregeld. Wij denken dat het verstandig is om ons erop voor te bereiden."

4. Moeten de grootste vervuilers niet gewoon betalen?

"Dat is geen onredelijke discussie. Wij denken dat het hier gaat om het type schade waar je niet direct kunt aanwijzen welke bedrijven of particulieren daar schuld aan hebben. De totale klimaatverandering is iets wat we als samenleving met elkaar veroorzaken. Ik realiseer me dat dit misschien een druppel op de gloeiende plaat is, maar het is verstandig om nu maatregelen te treffen. Als er dan straks grote klimaatgerelateerde schade is, hoeven gedupeerden niet eerst te discussiëren over wie er moet betalen. We kunnen dan de vraag stellen of bedrijven die meer vervuiling veroorzaken, meer moeten betalen. Maar als we eerst die discussie aangaan, zijn we denk ik wel een paar jaar bezig."

5. Het gaat jaren duren voordat die pot is gevuld. Bent u dan niet veel te laat?

"Dat klopt, wij hebben het onderwerp een aantal jaar geleden al aangekaart bij de overheid. Daar is ook over gesproken met allerlei autoriteiten, maar vanuit mededinging mogen wij dit initiatief als verzekeraars niet samen nemen. Dat kan alleen als de wet wordt veranderd. Je hebt hier dus echt de overheid nodig om dit te faciliteren. Het gegeven dat we nu met COVID-19 meemaken, wordt ook al jaren voor gewaarschuwd. Toch waren we als samenleving slecht voorbereid. Daarom lijkt het ons een goed moment om de discussie opnieuw aan de orde te stellen en ervoor te zorgen dat er nu wél iets wordt gedaan."

Klimaatpot

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie