Binnenland
NOS

'Impopulaire maatregelen nodig om water naar zee te kunnen blijven afvoeren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Impopulaire maatregelen nodig om water naar zee te kunnen blijven afvoeren'

Nederland kampte deze week met hoge waterstanden door extreme regenval. Als gevolg van de klimaatverandering zal dat de komende jaren vaker gebeuren. Wat is er nodig om Nederland waterbestendig te houden? "Het is nu goed gegaan, maar het klimaat verandert en we moeten ruimte creëren om het water te verwerken, zoet water op te slaan en overtollig water af te voeren", zegt Maarten Kleinhans, hoogleraar fysische geografie aan de Universiteit Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal.

Watermanagement van de toekomst

Video niet beschikbaar

Een misschien nog wel grotere uitdaging is het water afvoeren, terwijl de zeespiegel stijgt. Volgens Kleinhans moeten nu ook impopulaire maatregelen worden genomen. Een daarvan is de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam minder diep maken. Daardoor krijg je volgens hem minder last van eb en vloed in de rivieren; iets wat nu tot in Utrecht en Den Bosch merkbaar is.Kno

Problemen voor scheepvaart

Een andere maatregel zou volgens deskundigen een dam bij de Maeslantkering kunnen zijn. Kleinhans ziet dat niet zo zitten: "Een dam is problematisch, want dan moet het water van de rivier nog steeds ergens naartoe." En daar komt volgens hem nog bij dat het problematisch zou zijn voor de scheepvaart bij Rotterdam, wat belangrijk is voor de Nederlandse economie.

Uiteindelijk zal de overheid knopen moeten doorhakken met de waterschappen. Op korte termijn gaat het daarbij om water vasthouden in de winter, voor de droge periodes in de zomer. En op de langere termijn om overtollig water af te kunnen blijven voeren naar zee. En daar zullen volgens Kleinhans hoe dan ook lastige beslissingen voor genomen moeten worden.

NOS Radio 1 Journaal

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie