Binnenland

Tweede golf bij verpleeghuizen: 'We zijn er klaar voor, maar zien er niet naar uit'

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede golf bij verpleeghuizen: 'We zijn er klaar voor, maar zien er niet naar uit'

Tijdens de eerste golf raakte de helft van de inwoners van woonzorgcentrum Brinkhoven in Heerde besmet het coronavirus. Uiteindelijk overleden 23 bewoners. De tweede golf wordt nu in spanning afgewacht.

Maar stilzitten doen ze bij het centrum niet. Ze bereiden zich voor met plannen voor nieuwe maatregelen. "We hebben er nog geen last van, maar houden er wel al rekening mee," zegt directeur Jos Bleijenberg in Nieuws en Co.

In het woonzorgcentrum wonen ouderen, een deel daarvan heeft dementie. "Daar hebben we in de eerste golf van geleerd dat we nog alerter moeten zijn op klachten die de bewoner zelf niet meer aan kan geven. Onze medewerkers zijn extra geschoold om die symptomen te herkennen."

Ook gaan ze in Heerde niet meer 'zo technisch te werk'. Dat houdt in dat niet alleen de werknemers op de hoogte worden gehouden. "Ook de familie krijgt nu een bericht van de voortgang. We delen in briefings hoe het ervoor staat en vragen hoe wij ze kunnen helpen om contact te houden met de bewoner," zegt Bleijenberg.

Zo werd er eerder al een container geplaatst met een glasplaat, zodat bewoners ook hun familie nog konden zien. Gezien het stijgende aantal besmettingen zijn de regels rondom hygiëne en afstand nu ook al verder aangescherpt. "En het vergadercircuit ligt weer helemaal stil."

De medewerkers staan ook klaar om bij te springen, mochten er weer bewoners ziek worden. Ze moesten de afgelopen tijd verplicht een nazorgprogramma volgen met de GGZ. "Dat programma is nu net klaar. Dus we kunnen weer even vooruit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie