Binnenland
AVROTROS

Last van huidirritatie door je mondkapje? Dit kun je ertegen doen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Last van huidirritatie door je mondkapje? Dit kun je ertegen doen

Mondkapjes, ze zijn inmiddels niet meer weg te denken. In het openbaar vervoer en bepaalde beroepsgroepen, maar inmiddels ook in openbare ruimtes. Bij Radar komen veel klachten binnen over het langdurig dragen van de kapjes, zoals last van de oren door elastiekjes, hoofdpijn en plots opkomende acne of eczeem. Wat kunnen we daartegen doen? Medisch schoonheidsspecialist Inge van der Meulen geeft tips in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Ida Engelkes moet voor haar werk in de verstandelijk gehandicaptenzorg verplicht de hele dag een mondkapje dragen. "Ik draag een medisch mondkapje. Het jeukt heel erg. Ik ben blij als ik tussendoor een paar dagen vrij ben, want dan zakt de jeuk een beetje weg."

Langdurig dragen van een mondkapje kan maskne veroorzaken

Inge van der Meulen is medisch schoonheidsspecialist en krijgt steeds vaker mensen met huidproblemen door het dragen van een mondkapje in haar salon. "We zien bestaande klachten van acne verergeren en nieuwe klanten ermee verschijnen."

Wat gebeurt er dan precies onder zo'n mondkapje? Van der Meulen: "We noemen dat 'maskne' en dat wordt met name veroorzaakt door wrijving tussen het gezicht en het masker en het feit dat sommige mensen reageren op bepaalde chemicaliën waarmee het masker is geïmpregneerd."

"Daarnaast is er nog de reguliere acne-uitbraak die sowieso heel vaak voorkomt in dit gebied bij sommige mensen, maar nu wordt verergerd doordat het mondkapje zorgt voor een vochtig, afgesloten klimaat", aldus Van der Meulen. "Een heerlijk 'terrarium' voor de zogenoemde Propionibacterium acnes bacterie om zijn gang te gaan met acne als gevolg."

Maakt het uit welk mondkapje je draagt?

We hebben medische mondkapjes, wegwerpmondkapjes van papier en mondkapjes die je zelf kunt maken of kopen van stof of een ander textiel. Zit er een verschil tussen deze mondkapjes?

Volgens Van der Meulen moet je alle mondkapjes tijdig vervangen. "De papieren variant vervang je sowieso om de twee tot drie uur, want dan verliest het masker zijn werking. De katoenen mondkapjes vervang je net zo snel en was je op minimaal zestig graden weer schoon."

Het verschil bij de stoffen mondkapjes is dat je niet zal reageren op de impregneerstof die wel gebruikt wordt in de papieren variant. "Dan is er nog een variant en dat is die van zijde. Zijde is gladder van structuur. Komt de roodheid en irritatie echt van wrijving, dan zal een zijde variant zeker vermindering van het probleem geven."

Dit kun je ertegen doen

Omdat Engelkes in de zorg werkt en verplicht de hele dag een medisch mondkapje moet dragen, kan zij niet zomaar overstappen naar een alternatief. Maar wat kan zij dan wel doen tegen die verschrikkelijke jeuk?

Van der Meulen: "Jeuk wijst sneller op een irritatiefactor en niet op een acne met puistjes, en zo wil ik haar ook adviseren om de huid te behandelen. Zorg dat je de zuurgraad van je huid ondersteunt en voedt, zodat de huid beter vocht kan vasthouden en zichzelf optimaal kan beschermen tegen ziekmakende bacteriën."

Is je huid heel erg geïrriteerd? Dan adviseert Van der Meulen om een verzachtende crème te gebruiken. "Kies een fijne dag-/nachtcrème voor een gevoelige, kapotte en rode huid. Een Vitamin E Serum helpt de huid die een beetje geïrriteerd of stuk is door het schuren van het kapje of de elastiekjes, sneller te herstellen."

Wanneer je last hebt van je oren door de elastiekjes, kun je gebruikmaken van een hulpstuk. Daarmee kun je de touwtjes van het mondkapje achter je hoofd vastmaken in plaats van achter je oren.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie