Binnenland
NOSNTR

Burgemeester Aboutaleb spreekt relschoppers toe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Aboutaleb spreekt relschoppers toe

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb spreekt in een videoboodschap de relschoppers in zijn gemeente direct toe. "Geeft het een goed gevoel, dat je de stad naar de vernieling hebt geholpen? Dat je de ondernemers van je eigen stad schade hebt berokkend? Voelt het goed wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je?"

Bekijk hier de reactie van Aboutaleb:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Nadio Barquioua van Jongerenwerk op Zuid in Rotterdam hoopt dat deze directe taal effect heeft: "Ik hoop dat jongeren zich aangesproken voelen, maar ik hoop ook dat ouders dit horen en vandaag, morgen en volgende week gaan nadenken zodra het negen uur is en hun kind is niet thuis", zegt ze in Nieuws & Co. "Ouders zijn verantwoordelijk voor zijn eigen kinderen."

Aboutaleb richt zich ook tot de Rotterdamse ondernemers. "We laten jullie niet in de steek, we gaan jullie helpen", zegt hij. Tot slot spreekt de burgemeester zijn waardering uit voor de politie-inzet in de stad.

Er werden vannacht ruim vijftig mensen aangehouden in Rotterdam, vooral in het zuidelijke deel van de stad. Daar werden meerdere winkels geplunderd en bekogelden relschoppers de politie met stenen en vuurwerk.

De gedupeerde middenstander Emrah maakt een dag later de balans op in zijn voedingssupplementenwinkel. "Ik was tot zes uur bij mijn winkel gebleven, toen was het al heel druk op straat met groepjes jongeren", blikt hij terug. "Uiteindelijk ben ik toch maar naar huis gegaan. Thuis kon ik de beelden van mijn bewakingscamera bekijken. Het begon met één steen, maar voor ik het wist was mijn hele winkel gesloopt en geplunderd. Het leek wel oorlog."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie