Binnenland
BNNVARA

Hoe belangrijk zijn bomenlanen?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe belangrijk zijn bomenlanen?

Het gebeurt regelmatig: een verkeersongeluk op een provinciale weg waarlangs bomen staan. Hoe kun je dan de verkeersveiligheid op zo'n weg verbeteren, zonder rigoureus alle bomen meteen te kappen? Want het gaat dan vaak om oude, maar nog gezonde bomen die tegen de vlakte gaan. "Bomen komen in verdrukking", vertelt Gerdy Verschuure, universitair docent landschapsarchitectuur aan de TU Delft, in Vroege Vogels.

"Dat komt doordat auto's en wegen steeds breder worden", legt Verschuure uit. "Elk dodelijk ongeluk is er één te veel, maar en masse heel veel bomen kappen is zonde. Bomenlanen zijn belangrijk voor de ecologie, voor het microklimaat en voor de cultuurhistorische waarden."

Alternatieven

Gerdy Verschuure heeft er wel slimme alternatieven voor: "Om te beginnen moet je een goeie analyse maken van zo'n weg en kijken waar de problemen zijn. Je kunt om de zoveel bomen er één weghalen, en daar een passeerhaven maken, of vangrails plaatsen."

Een andere oplossing is groen in de vorm van struiken aanplanten tussen de bomen. Daardoor lijkt de weg smaller en gaan automobilisten uit zichzelf hun snelheid aanpassen, denkt Verschuure. "Dan neemt de veiligheid op zo'n weg toe en kunnen de bomen blijven staan, Bomen en wegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden."

Juist meer bomenlanen

"We denken dat in het verleden vaak bomen langs wegen zijn geplant om het wegdek te versterken", vertelt de universitair docent landschapsarchitectuur. De wortels hielden het zand of het veen bij elkaar. Later, in de tijd van Napoleon, werden bomen langs wegen geplant zodat de soldaten in de schaduw konden marcheren, zodat ze het langer konden volhouden dan wanneer ze op een open weg liepen.

"Het aanplanten werd bewust gedaan en het leverde veel voordelen op, ook voor nu nog. Bomen leveren schaduw, zijn belangrijk voor de huisvesting van plant en dier, nemen fijnstof op, en CO2 op, zeker in tijden van klimaatverandering erg belangrijk", aldus Verschuure. Hij pleit dan ook niet alleen voor het behoud van bomenlanen, maar ook voor de aanplant van veel meer bomen langs bestaande, open wegen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie