Binnenland
AVROTROS

Heb ik hooikoorts of het coronavirus? Zo ontdek je het verschil

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Heb ik hooikoorts of het coronavirus? Zo ontdek je het verschil

Loopneus, niesbuien, kriebelhoest en benauwdheid. Dan denk je al snel aan Corona, maar dat hoeft niet. Het zou zomaar hooikoorts kunnen zijn. De symptomen lijken behoorlijk op elkaar. Hoe kunnen we de klachten van elkaar onderscheiden en wat is nou dat wondermiddel tegen hooikoorts?

Bioloog Arnold van Vliet in Stax&Toine: "Het belangrijkste verschil is dat bij hooikoorts geen koorts voorkomt. Bij corona krijg je wel koorts."

Door de extreem zachte winter komt de natuur zeer vroeg tot bloei en staat het hooikoortsseizoen van de berk al voor de deur. Omdat de klachten van hooikoorts heel erg lijken op de klachten van het coronavirus, kan dit voor verwarring zorgen.

Neem voorzorgsmaatregelen

Hooikoortsklachten kunnen tot onzekerheid voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van anderen. Van Vliet: "Het belangrijkste verschil is dat bij hooikoorts geen koorts voorkomt. Bij corona krijg je wel koorts."

Een ander verschil is dat je bij het coronavirus vaak last hebt van een droge hoest. Dat is bij hooikoorts veel minder. Ook niezen komt meer voor bij hooikoorts dan bij het virus.

Bij lichte klachten is het niet perse nodig om thuis te blijven, maar wel verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen en de hooikoortsklachten zoveel mogelijk te onderdrukken met onder andere medicatie.

Voor mensen met zware hooikoorts luidt het advies iets anders. Van Vliet. "Mensen met zware hooikoorts en zware medicatie, kunnen beter zoveel mogelijk binnen blijven om het risico dat je uiteindelijk ziekenhuishulp nodig hebt te verkleinen."

Het vinden van de juiste medicatie blijft een continue zoektocht

Het advies van Van Vliet tegen hooikoorts, is om de hooikoorts zoveel mogelijk onder controle te houden. "Bereid je goed voor. Zorg ervoor dat je de juiste medicatie in huis hebt voordat de piek zich voordoet."

Bij een goede voorbereiding hoort ook consequent gebruik van je medicatie. Doe je dit niet, verliest de medicatie zijn effect. Welke medicatie voor jou het meest geschikt is, is volgens Van Vliet per persoon verschillend.

Daarvoor is het belangrijk om te weten van welke soort pollen je last hebt. "Daar kun je achter komen een bloedtest. Dan weet je wanneer je in het jaar last kunt krijgen van hooikoortsklachten en kun je je er beter op voorbereiden", zegt Van Vliet. Overleg wel met de huisarts wat voor jou werkt.

Van Vliet benadrukt dat veel medicijnen verlichting geven, maar het probleem niet direct oplossen. Ook kan het zijn dat je het ene jaar andere medicatie nodig hebt dan het andere jaar, omdat je lichaam zich ontwikkeld en zich ook nieuwe bolsoorten ontwikkelen. "Het blijft vaak een continue zoektocht voor artsen en hooikoortspatiƫnten."

Deze voedingsstoffen kun je beter vermijden

Ook geeft Van Vliet de tip om de pollen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. "Hang je was niet buiten, spoel ' s avonds voor het slapen gaan de pollen van je af onder de douche en hou ramen en deuren gesloten."

Er is ook een interactie met voedselallergie volgens Van Vliet. "Als je last hebt van berkenpollen, kun je appels waarschijnlijk niet goed verdragen." Heb jij vooral last van hooikoorts door graspollen? Dan kun je wel eens een allergische reactie krijgen van bijvoorbeeld aardappelen, paprika, tomaat en pinda's.

"In die voedingsstoffen zitten eiwitten wat lijkt op de allergie voor graspollen", zegt Van Vliet. Het is dus verstandig om die producten niet of minder te eten op het moment graspollen bloeien.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie