Binnenland
KRO-NCRV

Zit je ook vaak opgepropt in de trein? Zo wil de NS het oplossen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zit je ook vaak opgepropt in de trein? Zo wil de NS het oplossen

Nee, onzichtbaar in de discussie over drukke treinen is staatssecretaris Vivianne Heijnen niet. Dat benadrukt ze bij Spraakmakers. Ze heeft de NS gevraagd om een plan van aanpak. De vervoerder wil de betrouwbaarheid verbeteren door duidelijker van tevoren aan te geven of een trein rijdt of niet.

"Ik vind dat nu een punt is bereikt dat niet meer acceptabel is", verzucht Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop over de drukte in de trein. "Een voorspelbare dienstregeling en een veilige treinreis is het minste wat je mag verwachten. Wat we nu zien is beneden alle peil." Hij vindt staatssecretaris Vivianne Heijnen 'echt afwezig' op dit dossier. "Ik waarschuw al maanden dat verschraling van het OV dreigt. NS en andere OV-bedrijven vragen al heel lang om financiële steun, maar dat wordt niet genoeg geboden."

Groot tekort

Onzichtbaar? Daar is Heijnen het niet mee eens. "Ik heb heel regelmatig overleg met de NS.
Zoals het de afgelopen dagen gaat, is het echt niet goed. Ik heb ze gevraagd om een plan van aanpak te maken en ons daarover te informeren." Wat daar concreet in moet staan? "De reiziger moet een zo’n betrouwbaar mogelijke dienstregeling hebben. Niks is zo vervelend als op het station staan en de trein blijkt niet rijden. En belangrijk is ook om ervoor te zorgen dat het personeelsbestand op orde is. Er is een groot tekort aan medewerkers en dat moet opgelost worden."

Niets liever

Het gaat niet, maar bij de NS doen ze 'niets liever' dan volledige dienstregeling rijden, benadrukt woordvoerder Erik Kroeze. Hij wijst op enkele kortetermijnoplossingen. "We zien waar het knelt en kunnen ook echt verbeteringen doorvoeren, zoals deze week waarin we treinen hebben verlegd. En ik hoor ook: de betrouwbaarheid is belangrijk, dat een trein niet op het laatste moment wegvalt. Een trein op voorhand uit de dienstregeling halen, voorkomt dat je op de dag zelf verrast wordt. Je wilt liever dat alles rijdt, maar als dat niet kan, wil je dat je tijdig weet wat er wel rijdt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie