Binnenland
NOSNTR

Deze nieuwe maatregelen kunnen we morgen verwachten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze nieuwe maatregelen kunnen we morgen verwachten

Het kabinet legt de amateursport aan banden en gaat de toegestane groepsgrootte verder beperken. Boven de 18 jaar mag er door amateurs niet meer in teamverband worden gesport. Dat zijn twee van de maatregelen die het kabinet morgenavond gaat bekendmaken, zeggen Haagse bronnen tegen de NOS.

Extra maatregelen

In binnenruimtes zoals theaters en winkels mogen nog maximaal 30 mensen zijn. Tot nu toe golden er uitzonderingen, maar die komen te vervallen. Buiten mogen nog groepjes van vier samenkomen.

Ook denkt het kabinet eraan reizen met het openbaar vervoer alleen nog toe te staan als het strikt noodzakelijk is. De bedoeling is het sociale verkeer drastisch te beperken om de forse stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Bij amateursporten gaat het om alle sporten met deelnemers van boven de 18 jaar, waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Het gaat om alle contactsporten, tennis zou dan bijvoorbeeld nog wel kunnen. Door competities stil te leggen worden reisbewegingen beperkt. Professionele sport is uitgezonderd.

Ook voor de horeca komen verdere beperkingen, welke dat zijn is nog niet duidelijk.

Morgen persconferentie

Morgen om 19.00 uur is er een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Gisteren kwamen premier Rutte en een groot deel van de ministersploeg bij elkaar op het Catshuis, om te praten over het toenemende aantal coronabesmettingen.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt al weken op. De afgelopen dagen werden gemiddeld 5541 positieve tests per dag gemeld, een week eerder waren dat er nog 3469. Gisteren kwamen er 6378 bevestigde coronagevallen bij, vandaag 6854.

In het ziekenhuis liggen momenteel 1298 patiƫnten met covid-19, van wie 252 op de intensive care.

Ook vandaag zijn er overleggen over de coronacrisis. Zo waren wetenschappers en deskundigen van het OMT eerder bijeen om een nieuw corona-advies voor het kabinet op te stellen, en komt vanavond komt de Veiligheidsberaad samen. De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's en minister Grapperhaus overleggen in Utrecht over de coronamaatregelen.

'Schrap zetten'

Bewindslieden van onder meer Volksgezondheid en Justitie waren vandaag bijeen voor verder overleg met premier Rutte. Na afloop zei minister de Jonge dat we ons "schrap te zetten hebben" voor aanvullende maatregelen.

"Morgen komt er meer duidelijkheid", zei minister Grapperhaus. "We moeten het nu zorgvuldig in elkaar steken." Ook minister Van Ark van Volksgezondheid sprak haar zorgen over de nieuwste cijfers uit. "Ik zou echt willen dat we ons met zijn allen aan de maatregelen gaan houden. Alleen met ons gedrag kunnen we het virus bestrijden."

Extra maatregelen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie