Binnenland

Stakende fotografen: 'We maken ons echt zorgen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stakende fotografen: 'We maken ons echt zorgen'

Ruim 450 persfotografen leggen vandaag hun werk neer en protesteren in Den Haag tegen de lage tarieven. Zo ook fotograaf Freek van den Bergh. "Wij maken ons zorgen om de almaar dalende tarieven. Voor 40 euro per foto kun je je werk niet doen", zegt de fotograaf in Spraakmakers.

De stakende fotografen in Den Haag voeren actie voor betere tarieven en leveren vandaag geen beeldmateriaal aan opdrachtgevers. "De tarieven dalen en dalen", zegt Van den Bergh die sinds 2011 werkzaam is in de fotojournalistiek en onder meer voor de Volkskrant werkt.

Al is deze landelijke krant een goede opdrachtgever volgens Van den Bergh. "Zij zorgen goed voor hun fotografen, maar ook hier geldt natuurlijk dat de tarieven niet enorm hoog zijn."

Toch worden fotografen in de regio nog harder getroffen, zegt de stakende fotograaf. "Zij krijgen meestal 40 of 45 euro voor een foto. Daar kun je natuurlijk geen werk voor doen."

Belangenverstrengeling

Dat fotografen noodgedwongen moeten bijklussen kan leiden tot ingewikkelde situaties. "De kans bestaat dat je te maken krijgt met belangenverstrengeling", zegt Van den Bergh, die zelf ook commerciƫle opdrachtgevers heeft. Voor je het weet maak je de ene dag een portret van een directeur en sta je de volgende dag opnieuw bij het bedrijf, omdat ze opeens in het nieuws zijn. "Dat wil je natuurlijk niet als fotojournalist."

Geluidstechnici

Ook in Hilversum ziet Omroep Max-directeur Jan Slagter moeilijkheden om zich heen. Sinds 2005 zendt de ouderenomroep uit op radio en televisie. "Cameramannen en geluidstechnici zitten nog steeds op hetzelfde tarief als toen. En er wordt enorm geconcurreerd, ook door de omroepen. Dat is echt een schande."

Ster advertentie
Ster advertentie