Binnenland
KRO-NCRV

Asielstop oplossing crisis Ter Apel? 'Volstrekt inhoudsloze oproep'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asielstop oplossing crisis Ter Apel? 'Volstrekt inhoudsloze oproep'

Een onmiddellijke asielstop is geen oplossing voor de crisissituatie in Ter Apel, waar afgelopen nacht opnieuw 700 mensen buiten moesten slapen. Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger bij Spraakmakers. "Het is niet waar, het kan niet."

"Ik kan niet anders dan concluderen dat het politieke onwil is", verzucht luisteraar Martin de Jonge. De asielcrisis escaleert steeds verder en er wordt gesproken over 'on-Nederlandse' taferelen. Om de meeste nijpende problemen op te lossen komt het kabinet vandaag bijeen om een besluit te nemen hoe deze crisis het hoofd te bieden.

"We kunnen heel veel dingen heel snel regelen als we dat willen", zegt hij, verwijzend naar de coronateststraten die binnen 'no time' opgezet werden. "Blijkbaar kiest het kabinet ervoor om het beeld te laten staan uit de hand loopt en dat je hier als vluchteling niet moet zijn."

Ontzettend heet

Ondanks dat er 150 asielzoekers van Ter Apel naar Apeldoorn zijn verplaatst, is de druk bij het aanmeldcentrum nauwelijks afgenomen. Dat is ook de observatie van Sander Schaap van Vluchtelingenwerk Nederland, die gisterenavond nog in Ter Apel was. "De situatie was onverminderd ernstig. Iets van 700 mensen hebben de nacht doorgebracht in buitengewoon ingewikkelde omstandigheden. Ook overdag: het was ontzettend heet, mensen hebben weinig beschutting. Ze wachten. Het systeem totaal vastgelopen."

Een onmiddellijke asielstop, daar roepen veel mensen om. "Wat natuurlijk een volstrekt inhoudsloze oproep is", zegt Tweede Kamerlid Kröger. "Het is juridisch onmogelijk, het is op geen enkele manier een oplossing. Het is niet waar, het kan niet."

Aansluiten bij wat gemeentes aankunnen

Wat dan wel de oplossing is volgens haar? "Aan de ene kant moet je op de hele korte termijn iets doen om Ter Apel te ontlasten. De situatie daar is onacceptabel. Het is niet te bevatten hoe we het zo ver hebben laten komen." Maar dat is natuurlijk niet de echte oplossing, zegt ze. Ze pleit voor een betere spreiding van asielzoekers over Nederland. Gemeentes moeten "solidair" zijn en "hun verantwoordelijkheid nemen." Opvang kan kleinschalig zijn en "moet aansluiten bij wat gemeentes aankunnen."

In die tweetrapsraket denkt ook Schaap. "Wat er ingewikkeld is, is dat er onvoldoende gemeentes naar voren stappen en zeggen: wij gaan ruimte creëren. Twee derde van de gemeentes doet op dit moment niks." Hij vindt dat gemeentes een "wettelijke verplichting" moeten krijgen om asielzoekers op te vangen. Dat dit "snel aangekondigd" wordt, zodat ze zich kunnen voorbereiden. "Tegelijk zou je veel meer kunnen doen om met noodoplossingen dagelijkse situatie van de mensen daar beter te maken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie