Binnenland
EO

Nederland nu lijkt heel erg op Italië twee weken geleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland nu lijkt heel erg op Italië twee weken geleden

Italië-correspondent Andrea Vreede ziet in Nederland dezelfde ontwikkeling als twee weken geleden in Italië: "Het begon bij ons ook met het stoppen van handen schudden. We bleven een meter uit elkaar en we mochten niet zoenen; dat bleek allemaal snel volstrekt onvoldoende. Het enige wat in Italië werkt is het hermetisch afsluiten van gebieden", zegt Vreede in Dit Is De Dag.

Volgens Vreede is het verspreidingsgevaar van het coronavirus in Italië lange tijd onderschat. "Grote evenementen zijn hier vrijwel meteen afgelast en ook scholen en universiteiten gingen al snel dicht, maar hier bleek het allemaal niet genoeg."

Italië-correspondent Andrea Vreede over coronavirus in Italië

Halfbakken maatregelen

Hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss ziet in Nederland een vergelijkbare curve als in Italië: "We zitten negen dagen achter Italië, maar we zitten op exact dezelfde lijn."

Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) stelt daarom dat we lessen moeten trekken uit de huidige situatie in Italië. Hij uit felle kritiek op de aanpak van het coronavirus in Nederland. "We moeten stoppen met halfbakken maatregelen, het kabinet moet nu doorpakken. Het virus breidt zich heel snel uit."

Andreas Voss sluit zich daarbij aan: "Ik denk dat het moment is aangebroken om verder te gaan dan alleen te zeggen: we geven elkaar geen hand meer. Waar mogelijk zou ik ervoor pleiten om thuis te werken, en studenten niet meer naar de universiteit te laten komen."

Hele land

Het SP-kamerlid vindt dat de maatregelen die nu in Brabant zijn genomen voor het hele land zouden moeten gelden. "Grote evenementen met meer dan duizend mensen zouden we landelijk moeten vermijden. Nederland moet nu strengere voorzorgsmaatregelen nemen."

De enige maatregel die lijkt te werken in Italië is het hermetisch afsluiten van grote gebieden vertelt Andrea Vreede. "Italië heeft dit geleerd van China waar ze een gebied van 50 miljoen mensen totaal hebben afgesloten van de buitenwereld. Dat heeft Italië ook gedaan met elf kleine gemeenten waar de grootste infectiehaarden waren: dat heeft gewerkt. Hermetisch afsluiten is het enige dat werkt", zegt Vreede.

aanpak corona in Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie