Binnenland
KRO-NCRV

Jeroen Dijsselbloem: van 'strenge' minister van Financiën naar fietsende burgemeester van Eindhoven

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Dijsselbloem: van 'strenge' minister van Financiën naar fietsende burgemeester van Eindhoven

We kennen Jeroen Dijsselbloem als PvdA-politicus, als minister van Financiën, als voorzitter van de Eurogroep, als voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Maar sinds september van dit jaar kennen we hem als burgemeester van de stad waar hij zelf is opgegroeid: Eindhoven. Graag gaat hij fietsend de stad door. "Ik ben oprecht geïnteresseerd in wat mensen bezighoudt", zegt hij in Spraakmakers.

Volgens Dijsselbloem dachten veel mensen dat hij een hele strenge, een beetje norse man was. "In de tijd dat ik minister was Financiën was, was het crisistijd en keek ik vaak streng. Maar dan zie je maar: je rol geeft je ook een bepaald imago." De oud-minister vertelt dat hij dan ook enige aarzeling proefde in Eindhoven. "Is het eigenlijk ook wel een gezellige man? Dat is in Eindhoven ook belangrijk", lacht hij.

Een praatje maken op de fiets

Oud collega-minister Lilianne Ploumen noemt hem nieuwsgierig, een beetje eigenwijs, maar vooral aanspreekbaar. "Je kunt hem altijd bellen, hij heeft altijd een luisterend oor voor iedereen", zegt ze.

Dat laatste vindt de kersverse burgemeester dan ook erg belangrijk. "Mijn doel is om benaderbaar te zijn omdat dat gewoon belangrijk is. Dit was ook wat ik overal hoorde, tijdens de sollicitatiegesprekken en daarna tijdens alle kennismakingen: 'Wij willen graag de burgemeester zien en met hem kunnen spreken'", zegt Dijsselbloem.

"Ik ben oprecht geïnteresseerd in wat mensen bezighoudt, waar ze vandaan komen, wat de problemen in een wijk zijn. Dus ik ga met heel veel plezier die stad in om dat gesprek met mensen aan te gaan." Als de burgemeester de stad in gaat, doet hij dat op de fiets. "Mensen zien je, ze zwaaien naar je. Mensen komen ook letterlijk naast je fietsen en zeggen dan: 'Oh, u bent het echt, een burgmeester op de fiets heb ik nog niet zo vaak gezien.' Dat soort gesprekken."

Bedreigingen en bombrieven

Eerder in de uitzending ging het over de bedreigingen aan het adres van de huidige minister van Financiën, Sigrid Kaag. In zijn tijd als Financiënminister werden er bombrieven met zijn naam erop verstuurd, hij vertelt erover:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie