Binnenland
EO

Stoppen met trakteren? 'Niet doen, het is voor kinderen belangrijk en leerzaam!'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stoppen met trakteren? 'Niet doen, het is voor kinderen belangrijk en leerzaam!'

Steeds meer scholen stoppen met traktaties op verjaardagen, om welvaartsverschillen tussen kinderen niet te benadrukken. Doodzonde, vindt opvoeddeskundige Marina van der Wal. "Trakteren is voor kinderen héél belangrijk."

Mag er nog getrakteerd worden op school? (28 november 2023) - Dit is de Dag

Hans Spekman, directeur van het Jeugdeductatiefonds, trok in Villa VdB aan de bel over traktaties. "Veel mensen hebben vaak nog grote financiële problemen en zo’n traktatie zorgt dan voor extra stress", vertelde hij. Voor kinderen kan het ook 'buitengewoon pijnlijk' zijn als ze niet kunnen trakteren, stelt hij.

Toch is het zonde om er zomaar mee te stoppen, vindt Van der Wal. "Trakteren is voor kinderen belangrijk. Je leert sociale vaardigheden, om te geven en om te krijgen, om te leren bedanken."

Ze snapt dat het ongemakkelijk kan zijn, maar dat moet geen reden zijn om er zomaar mee te stoppen: "We voelen allemaal ongemak als we de verschillen zien als het gaat om het besteedbare geld. Maar om dan te gaan skippen om met ongemak om te gaan, dan heb ik daar heel veel moeite mee."

'Tijd voor een traktatiefonds'

Van der Wal vindt dat er in oplossingen moet worden bedacht. Een traktatiefonds lijkt haar een goed idee. Hier kunnen alle ouders geld in stoppen en ouders met wat minder financiële middelen kunnen hier beroep op doen. "Alle ouders kunnen hier geld in storten. De stevige schouders dragen dan de zwaarste lasten. Dan wordt er voor alle kinderen gemeenschappelijk een traktatie ingekocht. Dan kun je ook makkelijker een gezondheidsbeleid voeren", zegt ze. "Dan wordt het vanuit school betaald, maar dan kunnen kinderen wel met het schaaltje rond."

Een traktatiefonds klinkt goed, maar dat werkt echt niet op elke school, zegt Tilly de Jong van de organisatie Gezonde Leefstijl op School (GLOS). "Ik was onlangs op een school in Delft, waar geen enkele sterke schouder was die iets kunnen dragen. En dat geldt ook voor scholen in achterstandswijken in Amsterdam of Rotterdam. Of stel dat er nou dat halverwege het jaar het fonds op is…"

Stress

Op de app van NPO Radio 1 komen ook luisteraarsreacties binnen. Luisteraar Larinda vindt dat traktaties moeten stoppen: "Het scheelt voor veel moeders en vaders heel veel stress…" Hier is Van der Wal het ook écht niet mee eens: "Lekker makkelijk! Dit hoort bij kinderen, bij opvoeden, dat je soms ook stress over de dingen die moeten gebeuren…" vindt ze.

Zelf maakte ze overigens ooit bananenboot en een robot van rozijnendoosjes. Het meest trots was ze echter op de spekjestaart. "Ik vond hem zelf zo prachtig!", vertelt ze.

Mag er nog getrakteerd worden op de basisschool?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie