Binnenland
MAX

Scholen kiezen vaker voor alternatief op schooltraktatie: 'Trakteren levert voor ouders financiële stress op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scholen kiezen vaker voor alternatief op schooltraktatie: 'Trakteren levert voor ouders financiële stress op'

Steeds meer scholen kiezen ervoor om kinderen niet meer te laten trakteren, maar om bijvoorbeeld een activiteit te doen. Dat is om te voorkomen dat kinderen wiens ouders de traktatie niet kunnen betalen met lege handen voor de klas staan op hun verjaardag. "Veel mensen hebben vaak nog grote financiële problemen en zo'n traktatie zorgt dan voor extra stress", zegt Hans Spekman in Villa VdB.

Spekman is directeur bij het Jeugdeducatiefonds en hij weet zelf vanuit zijn jeugd hoe het is; "Mijn moeder draaide zich drie keer om, zodat we wel met een traktatie naar school konden, we hadden weinig te besteden. Uiteindelijk konden we via een oom die op de veiling werkte goedkoop mandarijntjes krijgen."

Stress

Niet alleen bedenken scholen soms iets anders dan trakteren, het kan ook zijn dat er wel getrakteerd wordt maar dat de school de boodschappen daarvoor betaalt. "Niet alleen om de ouders te ontzien, maar ook om de kinderen te sparen", legt Spekman uit. Want de traktatie kan stress opleveren, in plaats van feest: "Kinderen voelen ook dat ze jarig zijn en die vinden het buitengewoon pijnlijk als zij niet iets kunnen trakteren omdat het moeilijk is thuis. Dat de school het dan kan betalen is een fantastische oplossing."

Quote

"Kinderen voelen ook dat ze jarig zijn en die vinden het buitengewoon pijnlijk als zij niet iets kunnen trakteren omdat het moeilijk is thuis.

Hans Spekman, directeur Jeugdeducatiefonds

Met het Jeugdeducatiefonds probeert Spekman met scholen mee te zoeken naar goede oplossingen om kinderen toch een feestje te gunnen. Want hij is niet tegen de traditie van het trakteren: "Ik vind het ook te gemakkelijk om te zeggen dat trakteren per definitie fout is. Op deze scholen voelen ouders zich vaak verplicht om te trakteren want die vinden het bij het feest horen. Dat wil ik ze niet ontnemen. Elke oplossing is prima, als het maar niet ten koste gaat van een kind dat er verdrietig van wordt op z'n verjaardag."

Wel iets geven

En Spekman ziet ook het aspect dat mensen die juist minder te besteden hebben, vaker hun best doen om hun kind juist met de verjaardag wel iets te kunnen geven. Hij hoopt dat mensen die veel te besteden hebben dat ook kunnen begrijpen. Hij legt het uit: "Ik heb het goed, dus ik kan mijn kinderen makkelijk iets weigeren. Niet om het geld, maar omdat ik het op dat moment bijvoorbeeld niet nodig vindt. Maar als je weinig te besteden hebt, dan wil je dat juist niet laten weten aan je kind."

Andere manieren om verjaardag feestelijk te maken

Trakteren is niet de enige manier om een verjaardag feestelijk te maken, vindt Spekman. Hij prijst een initiatief op een school in Heerlen, waar kinderen aan een verjaardagsrad mogen draaien om te zien welke activitieit ze samen gaan doen. "Dingen samen doen waarbij je als jarige centraal staat vinden kinderen ook al geweldig. Dus ik vind het heel mooi dat de zoektocht verder gaat dan de traktatie. Maar ik vind niet dat we ineens met z'n allen niet meer moeten doen, want dat vind ik te eenvoudig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie