Binnenland
NOSNTR

Zijn de verpleeghuizen klaar voor een tweede golf?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn de verpleeghuizen klaar voor een tweede golf?

Het aantal verpleeghuizen waar bewoners besmet zijn met het coronavirus loopt met de dag op. Bij de eerste golf mochten mensen in verpleeghuizen maandenlang geen bezoek ontvangen. Kan dat bij een tweede golf wel gegarandeerd blijven?

Video niet beschikbaar

Op dit moment zijn er 150 verdachte coronagevallen in verpleeghuizen, verspreid over 89 locaties. Twintig van hen zijn daadwerkelijk positief getest. Dat is zorgelijk, zegt Conny Helder, bestuursvoorzitter van zorgorganisatie Tante Louise uit Bergen Op Zoom en bestuurslid van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, in Nieuws en Co. "Dit komt overeen met het begin van de eerste golf."

Een eventuele tweede golf zal anders worden aangepakt, zegt ze. "We konden tijdens de eerste golf minder testen en hadden soms te weinig beschermingsmiddelen. Dat is nu echt anders", verzekert Helder.

De richtlijnen voor de aanpak van het coronavirus waren erg op de ziekenhuizen gericht, herinnert ze. Dat is inmiddels ook verbeterd.

Sneltesten zijn welkom

Is het dus veilig genoeg voor medewerkers en bewoners van verpleeghuizen? "We zijn er niet helemaal gerust op, want het kan plots heel hard gaan. Als het nodig is, kunnen we lokaal hard optreden, maar dat proberen we te voorkomen."

Ze hoopt tot slot dat er snel betrouwbare sneltesten op de markt komen, zodat mogelijk besmette medewerkers weer snel kunnen worden ingezet. Er zijn enkele sneltesten op de markt, maar die zijn nog niet goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie