Binnenland
KRO-NCRV

Moordlijst: Aantal partnermoorden neemt af dankzij emancipatie vrouw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moordlijst: Aantal partnermoorden neemt af dankzij emancipatie vrouw

Het aantal slachtoffers dat door hun eigen partner wordt gedood is in de loop der jaren afgenomen. Misdaadjournalist Gerlof Leistra: "De emancipatie is daar een reden voor."

In de jaren negentig werden nog vijftig tot zestig vrouwen door hun partner om het leven gebracht. In 2019 waren er weer negen partnerdodingen minder dan in 2018. "In de jaren negentig waren vrouwen veel afhankelijker van hun man", zegt Leistra die voor Elsevier Weekblad jaarlijks de moordlijst opstelt.

Quote

Vrouwen kunnen sneller weg

De misdaadjournalist analyseert de moordcijfers met criminoloog Marieke Liem van de Universiteit Leiden. Daaruit concluderen zij dat de verbeterde maatschappelijke positie van vrouwen zorgt voor een lager moordcijfer onder deze groep. "Vroeger bleven vrouwen langer in relaties hangen omdat ze financieel afhankelijk waren. Nu kunnen nu sneller weg. Daardoor blijft veel onderling geweld uit", aldus Leistra.

Ook het feit dat er minder huwelijken zijn kan bijdragen aan het lagere aantal partnermoorden. "Relaties zijn minder duurzaam, het is minder moeilijk om uit elkaar te gaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrouwen met migratieachtergrond

Opvallend is dat bovengemiddeld veel vrouwen met een niet-westerse achternaam door hun eigen partner wordt gedood. Leistra: "De emancipatie zorgt juist voor onrust in bepaalde culturen." De emancipatie en verwestersing van vrouwen in nieuwe migrantengroepen, zorgt voor een 'terugslagreactie.' De frictie die ontstaat in deze gezinnen uit zich in meer geweld.

Bijvoorbeeld onder Poolse arbeidsmigranten waar door slechte arbeidsomstandigheden en hoog alcoholgebruik het geweld in relaties groot is. Onder Surinaamse-Nederlanders heeft het cijfer zich hersteld. Volgens Leistra blijkt dat naarmate migrantengroepen langer in Nederland zijn, het moordcijfer zich corrigeert naar het landelijk gemiddelde."

Moordlijst 2019

Leistra brengt voor Elsevier Weekblad sinds 1992 het aantal moorden in Nederland in kaart in de zogenaamde 'moordlijst'. Vandaag verschijnt zijn Moordlijst 2019.

Naast een aantal opvallende moorden, zoals die op advocaat Derk Wiersum, is het cijfer ten opzichte van 2018 licht gestegen naar 117. Een jaar eerder waren dat er 109. Dit cijfer is veel lager dan in de jaren '90. In dat decennium zat Nederland op het dubbele aantal moorden.

Ster advertentie
Ster advertentie