Binnenland
KRO-NCRV

Maar liefst 30 punten moeten studententijd veiliger maken: '1 op de 10 studentes is verkracht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maar liefst 30 punten moeten studententijd veiliger maken: '1 op de 10 studentes is verkracht'

Regeringscommissaris Mariëtte Hamer en zo’n tien studentenorganisaties komen bij Spraakmakers met een lange lijst met voorstellen om het studentenleven veiliger te maken. Een van de aanbevelingen luidt het organiseren van een thema-avond over (on)gewenst gedrag.

Video niet beschikbaar

Aanleiding voor het pact zijn de misstanden bij het Amsterdams studentencorps. Er werd niet alleen fysiek geweld gebruikt bij ontgroeningen, er vond ook op grote schaal seksueel grensoverschrijdend gedrag plaats. Bekend zijn de speeches tijdens het lustrumfeest van de verenigingen waarin vrouwen 'hoeren' werden genoemd.

1 op de 10 studentes verkracht

Een tweede aanleiding is de uitkomst van onderzoek in opdracht van Amnesty International. Hieruit blijkt dat 2 op de 3 studenten te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 1 op de 10 vrouwelijke studenten zou in haar studententijd zelfs verkracht zijn.

De impact is enorm, zegt Hamer bij Spraakmakers. "Want je bent jong, je bent aan het ontdekken wat je wilt en niet wilt. En op die leeftijd is het heel lastig om je grenzen aan te geven. Zeker tijdens introductieweken, als je na afloop van een activiteit gezellig de kroeg in gaat. Dan gaat het al gauw mis. Het is dus heel belangrijk dat we daar met elkaar over praten."

Organiseer thema-avond

Hamer en haar team organiseerden verschillende bijeenkomsten met studenten. Doel was om een gezamenlijke norm te formuleren over (seksuele) omgangsvormen en om daar continu aandacht voor te vragen. Zeker ook omdat deze studenten de leiders van de toekomst zijn, zegt Hamer. "Ze gaan vaak de bedrijven leiden. Het is belangrijk dat ze nu andere gedachten krijgen."

Gesprekken op de bijeenkomsten leidden uiteindelijk tot een lijst van dertig actiepunten. Die worden vanmiddag officieel gepresenteerd, maar bij Spraakmakers deden de initiatiefnemers al een eerste aanzet. Een van de aanbevelingen luidt het organiseren van een thema-avond over (on)gewenst gedrag of door het te bespreken tijdens vaste jaarlijkse momenten als de kennismakingstijd voor eerstejaars.

Veel motivatie om probleem aan te pakken

Een andere actie is de samenwerking zoeken met de eigen onderwijsinstelling of organisaties als de GGD, de politie en experts op het gebied van hulpverlening. De initiatiefnemers raden ook aan om het voor melders inzichtelijk te maken waar ze terecht kunnen voor hulp.

Bij de lancering zullen de eerste 11 organisaties het pact onderschrijven en daarmee beloven dat zij de acties in het pact in hun organisatie tot uitvoer brengen. Hamer ziet bij deze studenten heel veel motivatie om het probleem aan te pakken. "Als we tot een cultuurverandering willen komen, dan moet dit als een olievlek verspreiden. En daarom is het zo goed dat van je links tot rechts actie voert."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie