Binnenland
Zwart

Body positivity op je beeldscherm

foto: Omroep Zwartfoto: Omroep Zwart
  1. Nieuwschevron right
  2. Body positivity op je beeldscherm

Een positief zelfbeeld is van grote invloed op ons welzijn en geluk. Helaas worden we in de media geconfronteerd met afbeeldingen van, op het oog, perfecte lichamen en gezichten. Onrealistische verwachtingen en onzekerheid over je eigen lijf zijn de kwalijke gevolgen. Gyliano Willems bedacht en maakte de online serie Op Mijn Lijf Geschreven. Het programma belicht onze soms giftige kijk op het lichaam en biedt het tegengif: de ‘body positivity’ beweging.

Eerste deel gesprek met Gyliano Willems

De 'cameravrouw'

"Het helingsproces begint in je eigen omgeving. De modellen die ik heb gesproken vertellen verhalen waarin ze in hun directe omgeving met ‘body shaming’ te maken kregen. 'Oh ben jij een model?' bijvoorbeeld, 'Hoe kan dat?' Een van de modellen vertelde dat ze op de set als cameravrouw werd aangesproken in plaats van als model.”

Om deze situaties te veranderen is representatie van alle soorten lichamen in de media belangrijk. Daarom móest Gyliano Op Mijn Lijf Geschreven maken.

Tweede deel gesprek met Gyliano Willems

Voor of achter de schermen

Zelf moet hij toch even nadenken voor hij antwoord geeft op het dilemma: voor of achter de schermen?

"Lastig. Ik had altijd de ambitie om voor de schermen te werken, maar ik durfde niet vanwege m’n eigen negatieve zelfbeeld. In het creatieve maakproces merkte ik dat ik graag de verhalen van anderen wil laten horen. In Op Mijn Lijf Geschreven lette ik als regisseur onder andere op de camerabeelden, de vragen en de antwoorden die er kwamen. Ik was meer een toezichthouder en niet de presentator. Dat lag mij wel."

"Voorheen zou het wel invloed hebben gehad, maar nu zou ik eigenlijk denken van niet. Vroeger was ik echt nog heel onzeker over mijn eigen lichaam. Ik ben er nu comfortabeler mee geworden. Ik sta graag op het podium in het theater. Dus nogal vol in beeld en in het zicht. Toch denk ik dat daar wel echt een verschil zit, er is sprake van een andere mindset. In het theater speel je een personage, als er iets gebeurt dan ben je niet jezelf, maar een karakter. Als presentator ligt ‘alles’ wat misgaat aan jou."

Op het lijf geschreven

De gloednieuwe YouTube-serie is Gyliano op het lijf geschreven. “Ik hoop te bereiken dat meer en meer mensen zich realiseren dat zij ook kunnen worden wat ze willen. Ik hoop mensen te inspireren, hoop te bieden en daarnaast ook mensen een gevoel van herkenning te geven. De modellen hebben het over kwetsbare onderwerpen als mentale gezondheid en onzekerheid. Hopelijk voelen zij zich gehoord."

Op Mijn Lijf Geschreven is elke maandag om 16u te zien op het YouTube-kanaal van Omroep ZWART.

De Nacht is ZWART

De Nacht is Zwart

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 3.00 en 6.00 neemt 'De Nacht is Zwart' echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie