Binnenland

#MeToo: vrouwen delen ongepast seksueel gedrag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. #MeToo: vrouwen delen ongepast seksueel gedrag

[NOS] De twee woorden 'Me Too' overspoelen deze week het internet. Na beschuldigingen over seksueel geweld aan het adres van filmproducent Harvey Weinstein, melden vrouwen met hashtag #MeToo dat ook zij slachtoffer zijn geworden van seksuele intimidatie of geweld.

Eén van hen is columnist Meredith Greer. Ze vindt het belangrijk dat het probleem een gezicht krijgt. "Alle vrouwen kennen hun eigen verhalen of die van vriendinnen. Nu we het delen onder #metoo, laten we zien hoe groot dit probleem is. De kracht zit hem in al die vrouwen van wie je het eigenlijk niet wist."

2 procent

Uit cijfers van onderzoeksinstituut TNO blijkt dat ongeveer 2 procent van de beroepsbevolking te maken krijgt met seksuele intimidatie op het werk." Binnen die groep krijgen vrouwen er twee keer zoveel mee te maken als mannen," zegt Alie Kuipers in NOS Met het Oog op Morgen. Kuipers is specialist op het gebied van seksuele intimidatie.

In de horeca en sectoren met overwegend mannelijke werknemers liggen de cijfers nog hoger. "In de horeca wordt zo'n 5 procent slachtoffer en in de delfstoffenindustrie gaat het zelfs om 8 procent."

Volgens Kuipers hebben vooral flexwerkers en jonge werknemers een kwetsbare positie. Seksuele intimidatie komt hier twee keer zo vaak voor. "De mate van afhankelijkheid zegt veel over het risico dat je loopt. Als je net aan je eerste baan begint, is het misschien lastiger om er wat van te zeggen. Ook omdat je niet weet wat de mores is."

Bewustwording

Greer denkt dat bewustwording het belangrijkste aspect is van #metoo. Het zal niet meteen iets oplossen, maar het is volgens haar wel een belangrijk begin: "De eerste reactie die vrouwen vaak krijgen wanneer ze zich uitspreken over seksueel misbruik is óf heel defensief, óf bagatelliserend. Ik vind het juist belangrijk dat mensen beter kijken naar wat er om hen heen gebeurt, wat ze zelf kunnen doen en wat de dynamiek is."

Acteur en schrijver Lykele Muus plaatste een opiniestuk op Facebook waarin hij beschrijft wat hij gezien heeft aan ongewenst gedrag in de televisie- en theaterwereld. Zoals producenten die zomaar de kleedkamer van actrices binnenlopen als die zich staan om te kleden en regisseurs die in het voorbijgaan hun billen betasten.

Hij zag het, maar zei er nooit iets van en heeft daar spijt van. "Doordat mannen er eigenlijk nooit iets van zeggen denken de mannen die dit soort dingen doen dat het mag. Ze komen er altijd mee weg."

Greer: Dit is precies wat nodig is. Iemand die zelf niet in die kwetsbare positie zit, maar naar ons luistert en er wat aan wil doen.”

Lees ook: Hollywood-sterren blij met sanctie tegen Weinstein

Ster advertentie
Ster advertentie