Binnenland

De Optimist Bram Bakker: ‘Geluk zit in jezelf’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Optimist Bram Bakker: ‘Geluk zit in jezelf’

[AVROTROS] Appen, instagrammen, gamen... Het lijkt wel of we tegenwoordig liever één-op-één zijn met onze smartphone dan met elkaar.

Lekker, een beetje quality-time met je elektronische apparaten. Maar je hebt helemaal geen apparaten nodig om het leuk met elkaar te hebben: het geluk zit namelijk in jezelf. Dat zegt psychiater en publicist Bram Bakker. Bakker neemt plaats achter het spreekgestoelte en legt ons uit hoe we ons weer kunnen vermaken, zonder apparaten.

"We kunnen er ook voor kiezen om al die apparaten lekker uit te zetten. Weer met elkaar in contact te treden, zonder tussenkomst van allerlei technische hoogstandjes. Wat zegt het over ons, dat er een geboortepiek is, negen maanden na een grootschalige stroomstoring?

Geluk is geen product dat je online aanschaft. Het is niet te koop, het zit in jezelf. En het kost je niets. Als je de tijd neemt om het te ontdekken. Niet alleen, maar met je dierbaren. Mensen zijn gezelligheidsdieren, sociale wezens die het lekker vinden om bij elkaar te klitten en aan elkaar te frunniken. Op wat voor manier dan ook.

Laten we weer de dingen doen waar we echt van opknappen. Ga tuinieren, muziek maken, wandelen, rennen of gewoon met elkaar in gesprek onder het genot van een kopje thee. En neem daar dan ook ruim de tijd voor: he is geen quick fix, maar een diepte-investering."

Luister het betoog van Bram Bakker hier terug:

Bram Bakker: "het geluk zit in jezelf"

Ster advertentie
Ster advertentie