Binnenland
EO

Giftige slang als huisdier, zoals in Lelystad? Mag gewoon

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Giftige slang als huisdier, zoals in Lelystad? Mag gewoon

In Lelystad ontsnapte een giftige cobra, die nog altijd niet terug is. Menig Lelystedeling zal afgelopen avonden even onder zijn of haar bed hebben gekeken en zich hebben afgevraagd: mag dat zomaar, een giftige slang houden? Het antwoord is ja, vertelt Niels Kalkman van de Dierenbescherming in Dit is de dag: "Er zijn eigenlijk heel weinig regels."

Moeten er regels komen voor het houden van giftige slangen?

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT via deze link.

Vanaf 1 juli geldt de huis- en hobbydierenlijst van de RVO, waarop een aantal diersoorten staan die je mag houden. "Daar is wetenschappelijk gekeken naar welke dieren je wel en niet kunt houden. Dan heb je het over dierenwelzijn, of welk dier 'vrolijk' wordt van gevangenschap en welke dieren teveel risico opleveren", vertelt Kalkman.

Helaas is de schildneuscobra, waarvan er nu dus eentje vrij rondkruipt in Lelystad, niet in het onderzoek opgenomen. "Het is alleen voor zoogdieren gedaan", aldus Kalkman, "maar wat mij betreft moet je het onderzoek meteen doen voor reptielen en andere dieren."

Primaire levensbehoeften

Walter Getreuer, reptielenliefhebber en eigenaar van reptielendierentuin Serpo in Rijswijk snapt wel dat het niet verboden is. Je kunt slangen en andere reptielen prima in gevangenschap houden, vindt hij: "Je kunt heel snel aan hun primaire levensbehoeften voldoen. Als een reptiel op een klein gebiedje alles kan vinden wat hij nodig heeft – voedsel, water, een schuilplek en af en toe een partner – zou hij zich daar in de vrije natuur ook ophouden", zegt hij.

Wel moet je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat hij ontsnapt. "De wet schrijft voor dat dieren die potentieel gevaarlijk kunnen zijn, dat je ze ongevaarlijk moet houden. Je moet ze goed opsluiten en eventueel een muilkorf. Er wordt ook op gehandhaafd", vertelt hij.

Wat Getreuer betreft, zouden mensen die een slang kopen een soort diploma moeten halen om aan te tonen dat je goed voor de slang kunt zorgen. Ook Kalkman voelt daar wel wat voor: "Daarmee kun je in ieder geval gevaar voor je medemens voorkomen."

Hou ramen en deuren gesloten

Maandagavond was Getreuer overigens in Lelystad om met zijn speurhond Murdoch de schildneuscobra te zoeken. Dat lukte niet, dus het dier is nog altijd voortvluchtig. Inwoners van Lelystad wordt aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden.

Moeten er regels komen voor het houden van giftige slangen? (21 februari 2024) - Dit is de Dag

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie