Binnenland
EO

Geen boete voor te hard rijden, maar een beloning voor normaal rijden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen boete voor te hard rijden, maar een beloning voor normaal rijden

Een beloning voor als je je aan de maximumsnelheid houdt, in plaats van een bekeuring als je te snel rijdt. Zou dit dan dé manier zijn om hufterig gedrag in het verkeer tegen te gaan? In Scheveningen probeert men het, vertelde wethouder Robert van Asten in Dit is de Dag. Veilig Verkeer Nederland is enthousiast.

Video niet beschikbaar

De zogenoemde 'snelheidsmeterspaarpot' staat aan de Kranenburgweg in Scheveningen, waar het snelheidslimiet op 30 kilometer per uur is. Iedereen die zich aan de juiste snelheid houdt, zorgt voor een paar cent in een spaarpot. Dat bedrag kan oplopen tot maximaal 1000 euro, die de buurt zelf mag besteden.

De snelheidsmeter op de Kranenburgweg (beeld: Omroep West)

De meeste automobilisten zijn buurtbewoners en het is volgens Van Asten goed om ze op hun verantwoordelijkheid te wijzen. "We maken iedereen verantwoordelijk voor de veiligheid en de buurt." De bewoners hebben besloten om de straat te vergroenen. "Zo heeft iedereen er iets aan."

'Speed kills'

Volgens Marcel Kant van Veilig Verkeer Nederland is het een effectieve maatregel: "Wij gaan heel erg in op het gedrag van mensen en het positief gedrag van mensen belonen werkt eigenlijk heel goed." Vooral eigen bewoners van wijken zorgen voor gevaarlijk rijgedrag, volgens Kant. "We merkten dat in andere buurten met soortgelijke initiatieven met ongeveer twintig procent naar beneden ging."

Hans van Maanen van de Vereniging van en voor Verkeerslachtoffers is niet heel enthousiast: "Het is een sympathieke actie maar de echte verkeershufters trekken zich hier niets van aan."

Beloning voor houden aan maximumsnelheid in Den Haag

Ster advertentie
Ster advertentie