Binnenland
NOSNTR

Geen hormonen meer hoeven slikken tegen opvliegers

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen hormonen meer hoeven slikken tegen opvliegers

Tot wel 70 procent van de vrouwen krijgt tijdens de overgang last van opvliegers. Opvliegers kunnen zo hevig zijn dat vrouwen zich ziek moeten melden. Nu krijgen zij hormonen voorgeschreven, maar niet alle vrouwen kunnen of willen die slikken. Voor die groep is er goed nieuws, want er is een medicijn tegen opvliegers ontwikkeld zonder hormonen. En het middel is inmiddels goedgekeurd voor de Nederlandse markt. Dorenda van Dijken, gynaecoloog in ziekenhuis OLVG in Amsterdam en voorzitter van de Nederlandse Menopauze Vereniging, vertelt erover in Nieuws en Co.

Niet hormonaal medicijn voor opvliegers goedgekeurd

Borstkanker

Op het moment zijn er wel medicijnen zonder hormonen. Deze werken alleen niet zo goed als de hormonale medicijnen. "Er is een grote behoefte aan een nieuw medicijn", zegt Van Dijken. "Dit medicijn is volgens de studies net zo effectief als hormoontherapie." Hormoontherapie wordt nu vaak gegeven aan vrouwen, omdat het hormoon oestrogeen daalt in de overgang. Dit zorgt voor klachten zoals opvliegers.

Alleen werkt deze hormoontherapie niet voor iedereen. Sommige vrouwen mogen geen hormonen meer, maar hebben nog steeds last van opvliegers en nachtzweten. Voor deze groep vrouwen kan het nieuwe medicijn een uitkomst zijn. "Een groep vrouwen die echt geen hormonen mag, zijn vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad", aldus Van Dijken. Deze groep mag namelijk geen hormonen toegediend krijgen. Een kanttekening is wel dat het medicijn nog niet is getest op deze groep vrouwen.

Domino-effect

Het medicijn is een pil die je slikt. Het zorgt ervoor dat je thermostaat als het ware op pijl blijft. Het onderdrukt een stofje dat als het ware aangewakkerd wordt door de daling van oestrogeen. Het medicijn is er vooral op gericht om de opvliegers tegen te gaan. "Het werkt alleen wel als een domino-effect", aldus Van Dijken. "Doordat je opvliegers krijgt of nachtzweten, slaap je slechter en heb je ook meer last van stemmingswisselingen of vermoeidheid. Dus als je de opvliegers aanpakt zou het ook een gunstig effect moeten hebben op de andere klachten." Toch helpt het niet voor alle stemmingsklachten. Sommige klachten zijn namelijk wel degelijk verbonden aan het tekort aan oestrogeen.

Dat er nu een medicijn is voor opvliegers is volgens Van Dijken erg goed nieuws. Steeds meer vrouwen in de overgang werken namelijk en dus kost het de maatschappij ook veel geld als deze vrouwen niet kunnen werken door de klachten die ze hebben. De pillen zijn in het voorjaar van volgend jaar beschikbaar. Of het ook wordt vergoed is nog niet zeker.

Opvliegers

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie